Stranka Oljka s pobudo za ureditev novih privezov

Stranka Oljka je dala pobudo za ureditev zunanjih komunalnih privezov na potopljenih betonskih blokih. “Rešitev ni draga, je hitro uresničljiva, okolju prijazna in omogoča obogatitev mediteranskega pridiha,” so zapisali v današnji izjavi za javnost.

Na fotografiji je označeno območje, za katerega si v stranki Oljka prizadevajo, da bi na njem uredili zunanje komunalne priveze. Foto: Arhiv Oljka
Na fotografiji je označeno območje, za katerega si v stranki Oljka prizadevajo, da bi na njem uredili zunanje komunalne priveze. Foto: Arhiv Oljka

KOPER>Z zunanjimi privezi bi lahko zapolnili ta del zaliva, na ta način pa bi se lahko vsaj začasno izognili gradnji valobrana, ki je izjemno draga in okoljsko vprašljiva rešitev, menijo. Obenem, dodajajo, bi številnim prosilcem komunalnih in drugih privezov skrajšali tudi večletne čakalne dobe pri dodelitvi priveza.

Marina odšla skupaj z Bavčarjem

“Nenehno spreminjanje koprske okoljske in prostorske podobe bi lahko v nekaterih primerih imenovali tudi s krajinsko katastrofo,” menijo v Oljki, obenem pa se sprašujejo, ali so vse pridobitve koristne za občane, ali so zgolj plod skrajnih zamisli koprskega župana Borisa Popoviča.

Ugotavljajo, da je projekt nove marine odšel skupaj s prvim možem Istrabenza Igorjem Bavčarjem; že tedaj so v Oljki opozarjali, da je bila predlagana rešitev za občanke in občane škodljiva, vendar, pravijo, je bil Popovič prepričan, da MOK potrebuje moderno marino. O marini pa se danes ne govori več, prav tako tudi ne o komunalnih privezih za koprske občane.

Naglo spreminjanje prostorskih planov

Na območju marine naj bi bila v izgradnji druga prostorska rešitev - kopališče. “Sprašujemo se, kako je možno, da koprska mestna uprava čez noč spreminja prostorske plane in lokacijske načrte, ki bi morali biti dolgoročni in strateško ter okoljsko naravnani,” so zapisali. Zmotila pa jih je tudi lokacija bodoče plaže: “ Območje ob izlivu Badaševice namreč vsi poznamo kot dokaj okolju nezdravo, saj so se vanj vrsto let zlivale in mešale fekalne ter meteorne vode, nenazadnje naj bi bilo na tem območju tudi precej zdravju škodljivega materiala.”

V primeru, da bi se kljub vsemu gradnja valobrana izkazala kot nujna in bi bila spoštljiva do okolja, bi bilo bolj smiselno, da bi plažo uredili na zunanjem delu valobrana (od Žusterne proti koprskemu pomolu), menijo v Oljki. Na notranji strani bi lahko uredili priveze, valobran pa bi lahko služil tudi kot oddajno mesto za morski ulov lokalnih ribičev.

Kaj je s starimi obljubami?

V Oljki opozarjajo, da je leta 2005 koprska mestna uprava v okviru predloga lokacijskega načrta za gradnjo marine in komunalnih privezov obljubila, da bo samo ob izlivu Badaševice uredila 100 komunalnih privezov, kasneje je bilo govora o približno 600 privezih v marini, ki naj bi potešili potrebe več kot 700 prosilcev na čakalni vrsti. “Kaj je danes s temi obljubami?”, se sprašujejo v Oljki.

Lastniki plovil v MOK tudi po več let čakajo na komunalne priveze, poudarjajo v Oljki in trdijo, da je Popovič v osmih letih vladanja te težave povsem zanemaril, zato naj bi v stranki stvar začeli reševati takoj po volitvah. NR


Najbolj brano