Splošna bolnišnica Izola: tudi letos zajeten sveženj investicij

Svet izolske bolnišnice je v sredo izrekel priznanje vodstvu za dobro poslovanje, saj je bolnišnica lansko poslovno leto sklenila s kar 1,244 milijona evrov dobička. Potrdil je obsežen program dela in investicij za letos. Splošna bolnišnica Izola (SBI) načrtuje za preurejanje in adaptacijo prostorov ter nakup najsodobnejše opreme ustvariti in nameniti skupaj 9,23 milijona evrov lastnih prihrankov.

Izolska bolnišnica načrtuje tudi letos obsežne investicije v skupni 
vrednosti dobrih devet milijonov evrov lastnih prihrankov.  Foto: Jasna Arko
Izolska bolnišnica načrtuje tudi letos obsežne investicije v skupni vrednosti dobrih devet milijonov evrov lastnih prihrankov.  Foto: Jasna Arko

IZOLA > Ker je SBI lansko poslovno leto sklenila s 1,244 milijona evrov dobička, je vodstvu v sredo zaploskal svet SBI in mu izrekel priznanje. Bolnišnica tako že deseto leto posluje z ostankom prihodka, hkrati se posodablja in za investicije ves čas namenja lastne prihranke- Doslej ji država, njena ustanoviteljica in lastnica, kljub vsakoletnim obljubam, še ni prispevala niti evra.

Širok nabor investicij

Svet SBI je potrdil program dela za letos in ga ocenil za dobrega in ambicioznega. Za nove investicije, popravila, nakup nove opreme in aparatur naj bi, kot načrtuje vodstvo SBI, letos zbrali in namenili skupaj 9,23 milijona evrov.

Med ključnimi investicijami je po oceni poslovnega direktorja Radivoja Nardina nakup angiografa v vrednosti dveh milijonov evrov. Direktor pravi, da so za nakup na razpisu ravnokar izbrali najustreznejšega ponudnika, aparat pričakujejo čez tri mesece. Zanj so že preuredili - zgradili prostor v 1. nadstropju, ob dejavnosti mamografije in za to namenili 382.810 evrov.

Poleti bo na vrsti obsežna celovita prenova C hodnika z nizom kirurških ambulant. Zanjo in za novo opremo bodo namenili 500.000 evrov. Naslednja naloga je ureditev prezračevalnega sistema in hlajenja na porodniško-ginekološkem oddelku, za kar so rezervirali približno 150.000 evrov. “Imamo pa tudi prostorsko stisko z garderobami, zato bomo uredili zanje še dodatni prostor ob obstoječih,” omenja Nardin. Tudi za to so rezervirali 150.000 evrov. Med zahtevnimi deli bo popravilo strehe, ki na dveh obsežnih mestih pušča zaradi dotrajanosti. Ocena vrednosti teh del je približno 50.000 evrov.

Upajo v uspešen razplet

Vodstvo SBI upa, da bo stavka Fidesa kmalu končana z ustreznim dogovorom in da bo SBI uspela v celoti izpeljati dodeljeni program dela, ki jim ga plača zavarovalnica ZZZS, saj je nekaj pregledov in posegov zaradi stavke že odpadlo.

Strokovni direktor Tomaž Gantar je s tem seznanil svet SBI in tudi s podatkom, da je kljub preklicu soglasja za nadurno delo veliko zdravnikov že izrazilo pripravljenost delati večkrat na teden po 16 in tudi 24 ur skupaj. “Zdaj moramo to še pravno-formalno urediti v obliki posebnih soglasij. Me pa veseli, da ima vodstvo SBI podporo sveta, ki priznava, da sledimo pravi smeri razvoja in posodabljanja,” sklene Gantar.


Najbolj brano