Šolarji iz Hrvatinov obiskali sodišče

Na Okrožnem sodišču v Kopru so ob današnjem dnevu odprtih vrat gostili učence Osnovne šole dr. Aleš Bebler - Primož Hrvatini.

Za učence je  najzanimivejši del obiska sodišča simulacija kazenske 
obravnave. Foto: Okrožno sodišče v Kopru
Za učence je najzanimivejši del obiska sodišča simulacija kazenske obravnave. Foto: Okrožno sodišče v Kopru

KOPER > V program obiska so vključili vsebine, pomembne za državljansko vzgojo, od pomena dobre medsebojne komunikacije do dolžnosti odzivanja na pozive na sodišča, prav tako pa tudi osnovne informacije za boljše razumevanje načina delovanja sodišč in tožilstva.

V prvem delu programa so učencem pripravili dinamičen ogled sodišča s predstavitvami, ki so mlade hkrati animirale in jim predstavile vzgojno-izobraževalne vsebine. Na prvi točki pred stavbo so jim predstavili nekaj zanimivosti o zgradbi in pomenu sodišča za razvoj regije.

Foto: Okrožno sodišče v Kopru

Na drugi točki so jih sprejeli varnostniki in jim demonstrirali varnostni pregled ob vstopu na sodišče, vključno z uporabo opreme za odkrivanje kovin in posebne rentgenske naprave.

V prostorih zemljiške knjige so jim predstavili delovanje zemljiške knjige na fiktivnem primeru, s katerim so preko zgodbe z animacijo predstavili osnovne pravice lastnikov nepremičnin. Sledili so še ogled in predstavitev vpisnika ter drugih delov sodišča, ogled videoposnetka in reševanje kviza.

Foto: Okrožno sodišče v Kopru

Verjetno najzanimivejši del zanje je bila simulacija kazenske obravnave, v katero so jih tudi interaktivno vključile sodnice in strokovne sodelavke. Učence so namreč vključile v izdelavo fiktivnega izreka sodbe, pri čemur so spodbujale pripravo in zagovarjanje argumentov.

Z obiskom učencev iz Hrvatinov so na sodišču sklenili serijo vzgojno-izobraževalnih dogodkov v letu 2023, ki se jih je udeležilo več kot 300 učencev oziroma 16 oddelkov osnovnih in srednjih šol s Koprskega.

Idejna zasnova dogodka sega v leto 2020, ko je funkcijo predsednice Okrožnega sodišča v Kopru prevzela Samanta Nusdorfer. Pri uresničitvi zamisli so bila Okrožnemu sodišču v Kopru v pomoč tudi priporočila, ki jih je v okviru projekta postopkovne pravičnosti pripravilo Vrhovno sodišče RS.

Pod taktirko vodje projekta okrajne sodnice svétnice Bojane Štrukelj so za dneve odprtih vrat pripravili bogat interaktiven program, h kateremu je pristopilo tudi Okrožno državno tožilstvo v Kopru.

Odzivi na dogodek so bili izredno pozitivni, zaradi česar sodelovanje prehaja v tradicionalni letni dogodek. Ker se je dober glas o sodelovanju razširil, pa so na sodišče začele prihajati tudi prošnje iz drugih šol, ki se želijo prav tako priključiti tovrstnim izobraževalnim dogodkom. V enem letu so na sodišču osemkrat pripravili dneve odprtih vrat, potrjeni pa so tudi že termini za naslednje leto.


Najbolj brano