Skoraj devetkrat več prošenj, kot je stanovanj

Na razpis za oddajo tržnih stanovanj na območju Mestne občine Koper je do roka, ki se je iztekel v ponedeljek, prispelo 132 prošenj. Čeprav so v Javnem stanovanjskem skladu MOK pričakovali, da bo zanimanje precejšnje, so bili nad številom vlog kar presenečeni.

Darko Kavre: “Ko bo na vrsti razpis za neprofitna stanovanja, zaposlitev za nedoločen čas ne bo igrala vloge.”  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Darko Kavre: “Ko bo na vrsti razpis za neprofitna stanovanja, zaposlitev za nedoločen čas ne bo igrala vloge.”  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER> Tokratni razpis zaradi velikosti stanovanj ni bil namenjen družinam, so pa bili v prednosti mladi pari, ki so na dosedanjih razpisih težje zbrali potrebne točke.

Prosilci morajo vloge dopolniti

Direktor koprskega stanovanjskega sklada Darko Kavre pravi, da so nekaj vlog že pregledali in ugotovili, da so med temi tudi nepopolne prošnje. “Do zdaj smo 30 prosilcev pozvali, naj v osmih dneh vloge dopolnijo z manjkajočimi dokumenti. Ko bomo pregledali še druge vloge, bomo vedeli, še kolikim bomo morali poslati podobna obvestila,” pojasnjuje sogovornik.

Prihodnji mesec bodo objavili razpis za zasedbo 30 oskrbovanih stanovanj v Olmu, jeseni pa še težko pričakovani razpis za neprofitna najemna stanovanja.

Sicer pa je v okviru tokratnega razpisa na voljo 15 stanovanj, velikih med 20 in 45 kvadratnih metrov, na različnih lokacijah - od Ankarana do mestnega jedra, Markovca in območja Dolinske ulice. Stanovanja bodo oddajali za obdobje pet let z možnostjo podaljšanja. Novi stanovalci bodo morali za kvadratni meter odšteti od 120 do 270 evrov na mesec.

Mladim neprijazen razpis?

V pogojih za prijavo na razpis za oddajo tržnih stanovanj v najem je bilo med drugim tudi določilo, da morajo biti prosilci zaposleni za nedoločen čas. Prav ob to pa so se obregnili v koprskem odboru stranke SLS. Predsednica Nove generacije SLS Koper Sara Božič ocenjuje, da razpis zapostavlja istrsko mladino: “Po nekaterih podatkih je več kot polovica mlajših od 29 let zaposlenih po pogodbi za določen čas, torej se na razpis niso mogli prijaviti. Menimo, da bi morali prestrogi pogoj odstraniti in mladim ponuditi več možnosti za začetek samostojnega življenja.”

Nasprotno pa Kavre pravi, da gre v tem primeru za tržni najem, zato so si kot dobri gospodarji zagotovili redno izplačevanje najemnin. “Ko bo na vrsti razpis za neprofitna stanovanja, zaposlitev za nedoločen čas ne bo igrala vloge,” zagotavlja Kavre. NH


Najbolj brano