Sindikat z novim pozivom vladi glede sobaric Hotelov Bernardin

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije vlado poziva, naj prepreči prenos sobaric v Hotelih Bernardin, ki so posredno v državni lasti, na zunanjega izvajalca, ki je predviden s 1. marcem.

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije vlado poziva, naj 
prepreči prenos sobaric v Hotelih Bernardin, ki so posredno v 
državni lasti, na zunanjega izvajalca, ki je predviden s 1. marcem.

 Foto: Zdravko Primožic/FPA
Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije vlado poziva, naj prepreči prenos sobaric v Hotelih Bernardin, ki so posredno v državni lasti, na zunanjega izvajalca, ki je predviden s 1. marcem.  Foto: Zdravko Primožic/FPA

BERNARDIN > Družba Sava Turizem je v četrtek sindikat v družbi in svet delavcev obvestila o spremembi delodajalca za izvajanje vsakodnevnega čiščenja na različnih lokacijah podjetja Sava Turizem (v Hotelih Bernardin), s čimer bo prišlo do pravnega prenosa dela podjetja in spremembe delodajalca na Aktiva čiščenje, so danes v pozivu, ki so ga posredovali tudi medijem, zapisali v sindikatu delavcev gostinstva in turizma.

V sindikatu v Savi Turizmu in Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije prenosu sobaric v Hotelih Bernardin na zunanjega izvajalca ostro nasprotujejo. "In ukrepanje pričakujemo tudi od vas, ki ste odgovorni za delovanje družb, kjer ima država svoje lastniške deleže," so pozvali vlado.

Sava Turizem je lastnica Hotelov Bernardin, sama pa je v lasti družbe Sava, katere 90-odstotni lastnik je prek Slovenskega državnega holdinga (SDH) in Kapitalske družbe država.

"Delavci niso predmeti, delavci niso le številke in delavci niso zgolj strošek! So srce in duša gostinstva in turizma, zato ukrepajte in odpravite škodljive in negativne prakse, kar outsourcing je," so poudarili v sindikatu.

Na določenih destinacijah Save Turizma sobarice zamenjale že tri delodajalce

Po njihovih navedbah so sobarice na določenih destinacijah Save Turizma zamenjale že tri delodajalce: s Save Turizma so jih prenesli na družbo Aktiva čiščenje, od tem na družbo Samsic, sedaj pa znova na družbo Aktiva čiščenje.

Še več, so dodali v sindikatu, Sava Turizem je letos izbrala dva izvajalca storitev čiščenja, kar da ni bila praksa še nikoli doslej. Na destinaciji Hoteli Bled in Terme 3000 je ostal izvajalec storitev družba Samsic, na destinaciji Ptuj, Radenci in po četrtkovem obvestilu še v Hotelih Bernardin pa bo posel prevzela Aktiva čiščenje, so zapisali.

Koalicijska pogodba glede prekarnega dela med drugim predvideva, da bodo javni sektor postavili za pozitiven zgled

"Zaveza, ki ste jo dali, naj ne ostane samo na papirju, temveč ukrepajte v družbah, kjer imate vpliv. Le z vzpostavitvijo dobrih praks, boljših plač, boljših delovnih pogojev boste vzbudili interes za te poklice tudi pri mladih! Sicer se turizmu ne piše dobro," so opozorili premierja Roberta Goloba in za to področje odgovorne ministre.

Koalicijska pogodba glede prekarnega dela med drugim predvideva, da bodo javni sektor postavili za pozitiven zgled in v njem v čim krajšem času v skladu s pripravljeno strategijo odpravili prekarnost, in sicer tam, kjer obstaja redna potreba po rednem delu, ukinila prenašanje določenih nalog na zunanje izvajalce (outsourcing).

Ministrstvo za delo se je sredi januarja pridružilo stališčem Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije, ki je v tednih pred tem večkrat javno opozoril na neprimernost in škodljive posledice oddajanja storitev zunanjim izvajalcem v primeru sobaric v Hotelih Bernardin, in je SDH pozval k ukrepanju.


Najbolj brano