Semafor štiri že zapeljal v napačno smer

Po dobrih dveh tednih, odkar so na koprski avtocesti postavili semafor, ki iz smeri Izole dovoljuje zavijanje v središče Kopra, izmenično pa ustavlja promet proti Izoli, se težave zmedenih voznikov še kar vrstijo.

Igor Gjerkeš: “Kar nekaj jih je zapeljalo tudi v rdečo luč na semaforju”
Igor Gjerkeš: “Kar nekaj jih je zapeljalo tudi v rdečo luč na semaforju” 

KOPER> Tako so kar štirje vozniki zapeljali v napačno smer na avtocesto, trije so to hitro opazili in se na črpalki ob avtocesti obrnili, italijanski državljan pa je vztrajal na nasprotnem pasu vse do Kastelca.

Da v praksi ne poteka vse gladko, so opazili tudi policisti, ki spremljajo dogajanje. Iz pogovorov s številnimi nezadovoljnimi vozniki je jasno tudi, da je čakanje na zavijanje v levo pogosto zelo dolgo.

“Ugotovili smo določene kršitve. Vozniki so kljub prometnemu znaku in fizičnim oviram nepravilno zavijali desno v Koper, kar nekaj jih je zapeljalo tudi v rdečo luč na semaforju, številni so vozili na prekratki varnostni razdalji …,” je potrdil policijski inšpektor Igor Gjerkeš. Zaradi številnih kršitev so predlagali Darsu, da bi postavili dodatno prometno signalizacijo oziroma obstoječo spremenili. Čeprav je, kot poudarja, vse, kar je doslej postavljeno v križišču, narejeno v skladu z elaboratom.

Že v ponedeljek so se ob spornem križišču sestali s predstavniki Darsa in se dogovorili za ukrepe, ki bodo promet vodili bolj jasno in nedvoumno, da vozniki ne bi prihajali v dvome in posledično ne bi na cesti povzročali nevarnih situacij.

Vsaj tri prometne nesreče

Iz smeri Žusterne proti Kopru so včeraj s portala nad avtocesto odstranili belo tablo, ki nemalo voznikov zavede, da se morajo razvrstiti na desni vozni pas, če hočejo zaviti v Koper, modro tablo, ki vodi proti Trstu in Ljubljani, pa premaknili v desno.

V samem križišču (ob semaforju) bodo smer proti Kopru na tleh označili s puščico, cestišče pa omejili z rumeno robno črto. Približno 50 metrov pred križiščem bodo na tleh še enkrat označili smeri za Trst in Ljubljano, na semedelskem priključku na avtocesto bodo postavili znak stop, na priključku proti Žusterni, po katerem se steka promet iz Kopra proti Izoli, pa bodo postavili znak za prepovedan promet v enosmerno cesto. Po tem priključku so namreč številni vozniki, ki so pripeljali iz Slavčka, in pred tem spregledali oznako, da je izvoz Semedela zaprt, preprosto zapeljali v nasprotno smer v Koper.

“Policisti so tam občasno, predvsem da bi delovali preventivno na voznike. Če pa opazijo kršitev, voznika ustavijo in ga kaznujejo. Po uveljavitvi novega režima so se zagotovo zgodile najmanj tri prometne nesreče, vendar vse tri izven samega križišča in zaradi prekratke varnostne razdalje,” je dejal Gjerkeš.

Dars: kaosa ni bilo

Na Darsu pa z novo ureditvijo ne vidijo nobenih težav. “Zadeva se je v bistvu izkazala kot dobra,” trdijo. “Kaosa ni bilo in ga ni, kot so številni napovedovali in če vozniki upoštevajo signalizacijo, je vožnja skozi ta odsek popolnoma varna,” razlagajo. Dopuščajo sicer, da bi lahko bili tabli na portalu zavajajoči, in bi lahko povzročili, da bi se vozniki napačno razvrščali. “A to smo že popravili,” so zatrdili. V Darsovi službi za odnose z javnostmi še ugotavljajo, da kršitelji očitno ne spremljajo prometne signalizacije in da se morajo na nek način prav “potruditi”, da mimo fizičnih ovir zapeljejo v napačno smer.DANIJEL CEK


Najbolj brano