Še pred poletjem bodo v Luki Koper zagnali eno večjih sončnih elektrarn v državi

Luka Koper postaja vse bolj zelena. Prav zdaj končujejo naložbe v fotonapetostne elektrarne na strehah skladišč, v notranje omrežje pa jih bodo priključili do poletja. Razprostirale se bodo na površini, ki meri več kot dve in pol nogometni igrišči.

Skupna površina, na kateri so  nameščeni paneli,  meri   20.000 
kvadratnih metrov, kar je enako velikosti 2,6 nogometnega 
igrišča. Foto: Luka koper
Skupna površina, na kateri so nameščeni paneli, meri 20.000 kvadratnih metrov, kar je enako velikosti 2,6 nogometnega igrišča. Foto: Luka koper

KOPER > Najnovejše sončne elektrarne v Luki sodijo med večje v Sloveniji, saj bo skupna površina nameščenih panelov znašala 20.000 kvadratnih metrov, kar je enako velikosti 2,6 nogometnega igrišča. S skupno močjo kar 4,2 MW se elektrarne po proizvedeni moči uvrščajo na prvo mesto v regiji.

Električna energija, ki jo bodo zagotavljale, bo zadoščala za 15 odstotkov trenutne porabe. Gradnja ene največjih sončnih elektrarn v državi, ki se bo razprostirala na strehah skladišč 50 in 51, je že v polnem razmahu. Pred časom so namestili nosilno konstrukcijo, na katero nameščajo panele v dolžini 400 metrov. Sledila bo še dokončna ureditev transformatorske postaje. Za naložbo je Luka v okviru projekta SOPOREM pridobila 1,3 milijona evrov sredstev Finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora. To predstavlja kar 46 odstotkov vrednosti naložbe.

4,2

megavata bo skupna moč sončne elektrarne v Luki

Nove elektrarne, ki jih bodo v Luki na strehah skladišč namestili v letu 2024, bodo sicer na letni ravni proizvedle 4383 MWh, kar je enako povprečni porabi 1153 gospodinjstev. S tem bodo na letni ravni dosegli 1569 ton manj izpustov CO2, kolikor jih letno “posrka” 71.318 dreves.


Najbolj brano