Še en “paket” apartmajev, tokrat na Seči

Ni še mimo teden, kar so Portorožani na javni obravnavi ogorčeno dvignili glas proti apartmajskim pozidavam v občini, že prihaja na dan novica o novi tovrstni gradnji. Ljubljansko podjetje Murka namerava na Seči zgraditi 23 stanovanj. V občinski upravi informacijo potrjujejo, a pravijo, da se z naložbenikom še pogovarjajo o projektu.

Na teh zelenih površinah na Seči bi zasebno podjetje zgradilo dva dvonadstropna stanovanjska stolpiča s 23 stanovanji Foto: Lea Kalc Furlanič
Na teh zelenih površinah na Seči bi zasebno podjetje zgradilo dva dvonadstropna stanovanjska stolpiča s 23 stanovanji Foto: Lea Kalc Furlanič

SEČA> Leta 2010 ustanovljena družba Murka, ki se ukvarja s kapitalskimi naložbami, je lastnica zemljišč na Seči (na območju za nekdanjim gostiščem Tine na Klancu), ki jih je piranska občina pred približno tremi leti prodala na javni dražbi. Podjetje je na občino naslovilo pobudo za izdelavo novega občinskega podrobnega prostorskega načrta, ki predvideva gradnjo dveh trietažnih objektov s 23 stanovanji in bazenom ter vkopanimi parkirnimi prostori. Po naših zanesljivih virih naj bi občinski prostorski načrt na tistem območju dovoljeval gradnjo največ enonadstropne individualne stanovanjske hiše, v občini pa zatrjujejo, da trenutni občinski prostorski načrt tam dovoljuje gradnjo, kakršno si je zamislil lastnik.

Pri postopku sprejemanja OPPN občinske službe in župan odločijo, ali bo predlog pobudnika sploh dobil zeleno luč. V primeru družbe Murka ta odločitev še ni padla. Sklepa za začetek izdelave OPPN še niso izdali. “S potencialnim investitorji se še pogovarjamo glede te njihove pobude,” sporoča Slavica Tucakov iz občinske službe za stike z javnostmi.

Previdnost občine bi lahko med drugim povezali tudi z ogorčenjem, ki so ga Portorožani minuli teden izrazili na javni obravnavi podobnega načrta (OPPN Terase Vile Bernardin). Podžupanja in predsednica občinskega odbora za urbanizem Meira Hot je tedaj dejala, da “tovrstna stanovanjska gradnja na našem območju nima povezave z gospodarstvom, ga ne ogroža”.

Temu je občinska svetnica in podpredsednica lucijske krajevne skupnosti Andreja Humar Fatorič odločno nasprotovala: “Ta izjava je največja neumnost. Novi in novi počitniški apartmaji v naši občini le obremenjujejo naše okolje, prebivalstvo bi morali usmerjati, da razvija malo turistično gospodarstvo, le tu bo največ možnosti za zaposlitve in obstoj mladih družin. Naše okolje pa bi morali skrbno ohranjati, urediti parke, igrišča, sprehajalne poti. Le kaj bomo pustili našim otrokom? Betonske soseske različnih arhitekturnih slogov, ki živijo le poleti?”

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano