RoboSončki OŠ Koper gredo na svetovno prvenstvo v ZDA

Štirim osmošolcem Osnovne šole Koper se v aprilu obeta pot čez ocean. Lin Jurak, Gabriel Koščica, Luis Grilc Stepančič in Nejc Leskovec Kankaraš so namreč člani ekipe robotikov in raziskovalcev RoboSončki OŠ Koper, ki si je z uspehom na državnem prvenstvu FIRST Lego League Slovenije prislužila udeležbo na svetovnem prvenstvu FIRST Championship v Houstonu, ZDA.

RoboSončki Osnovne šole Koper so se  z odličnimi rezultati na 
odprtem državnem prvenstvu FIRST LEGO League Slovenije 
uvrstili na svetovno prvenstvo. Foto: Anita Leskovec
RoboSončki Osnovne šole Koper so se z odličnimi rezultati na odprtem državnem prvenstvu FIRST LEGO League Slovenije uvrstili na svetovno prvenstvo. Foto: Anita Leskovec

LJUBLJANA, KOPER > Na odprtem državnem prvenstvu FIRST Lego League Slovenije, ki ga je minulo soboto v Ljubljani pripravil zavod Super Glavce, se je koprska ekipa pod mentorstvom Urške Jurak, Angeline Ćurić in Alenke Malej odlično izkazala. Prvenstvo je bilo obenem Finale FLL regije Adria, ki so se ga udeležile najboljše ekipe iz petih držav - Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije in Črne gore.

RoboSončki so nastopili v štirih disciplinah. Foto: Anita Leskovec

Otroci so se pomerili v štirih kategorijah. Ena od teh je inovacijski projekt, ki so mu letos določili temo “super powered”. Koprska ekipa se je odločila, da poišče rešitev za pogosto vsakodnevno težavo vsakega imetnika pametnega telefona. Odgovor na vprašanje, kako preprečiti, da se ti baterija telefona izprazni, ravno ko ga najbolj potrebuješ, so ponudili z izdelavo sončne kape, ki s pomočjo sončnih celic deluje kot polnilec telefona.

Izdelali so kapo s sončnimi celicami, ki omogoča polnjenje baterije mobilnega telefona Foto: Anita Leskovec

Druga naloga sodelujočih ekip je bila izdelava robota, ki rešuje misije na lego poligonu. Tu so se Koprčani uvrstili na drugo mesto, medtem ko so se s tretjo nalogo, dizajnom robota, zavihteli na prvo mesto. V skupnem seštevku, kamor sodi tudi ocena ekipnih vrednot, so koprski RoboSončki izmed 28 ekip dosegli tretje mesto in se tako edini iz regije uvrstili na Svetovno prvenstvo FIRST Championship, ki bo od 19. do 22. aprila 2023 v Houstonu, ZDA (prvouvrščena ekipa iz Celja pa se bo udeležila prvenstva v maroškem Marakešu). Gre za največji tovrstni dogodek na svetu. Nastopilo bo 108 ekip FLL iz vsega sveta, skupaj pa je v vseh kategorijah organizacije FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Tecnology) predvidenih 960 ekip z več kot 32.000 udeleženci iz več kot 100 držav.

Koprska četverica se že veseli reševanja izzivov v Houstonu, kamor bodo odleteli v družbi mentorjev Urške Jurak in Jana Maleja ter spremljevalcev.


Najbolj brano