V ZD Koper mimo vseh opozoril vstopila dva obolela moška; tretji primer na Bonifiki

Danes okrog 7. ure je v eno čakalnic ambulant v zdravstvenem domu (ZD) v centru Kopra vstopil vidno prehlajen moški in povedal, da je bil v Italiji in v stiku z okuženimi s koronavirusom. Takoj so ga napotili na vstopno točko, stavbo ZD zaprli in jo razkužujejo. Že med zapiranjem je vstopil še vidno obolel mladenič, ki dela v Italiji, in tako ogrozil zaposlene, ki so na vhodu ljudem posredovali obvestila o zapori ZD.

Moški, ki priznava, da je imel stike z okuženimi s koronavirusom, 
ni upošteval opozorilnih napisov in samovoljno vstopil v čakalnico 
pred ambulanto svojega zdravnika. Foto: Biljana Pavlović
Moški, ki priznava, da je imel stike z okuženimi s koronavirusom, ni upošteval opozorilnih napisov in samovoljno vstopil v čakalnico pred ambulanto svojega zdravnika. Foto: Biljana Pavlović

KOPER > Nekaj zatem se je prizor ponovil še v dežurni ambulanti v ZD na Bonifiki, za katerega se je kasneje izkazalo, da gre za prvega bolnika, ki se je danes zglasil v starem koprskem zdravstvenem domu. Oba testa sta bila pri bolnikih sicer negativna. Več preberite: Moška, ki sta vdrla v ambulanti, nista okužena

“Nedoumljivo je, da je moški vstopil v ZD kljub vsem splošno znanim navodilom, ki jih objavljajo tudi mediji, in kljub plakatom z opozorili, nalepljenim na vseh vratih in po vseh naših zgradbah. Moški je dobesedno samovoljno vdrl v čakalnico že vidno obolel in priznal, da je bil v Italiji, kjer je imel stike z okuženimi s koronavirusom. Tako obnašanje je skrajno neodgovorno!” poudarja strokovna direktorica koprskega ZD Ljubica Kolander Bizjak.

Posebna telefonska linija

V Koprskem ZD je na voljo posebna telefonska številka, kjer lahko dobijo vsi informacije o koronavirusu covid-19. Pokličejo naj na številko: 05/620-36-15. Informacije pa so na voljo tudi na številki klicnega centra 080/14-04.

Poklicali smo jo, ko smo izvedeli, da je ta ZD zaprt in bolnikom naročajo, naj se oglasijo jutri, ter svetujejo, kam naj gredo nujni primeri.

Mimo vseh opozoril vkorakal v čakalnico

Stavbo so takoj zaprli, iz nje spravili tudi vse, ki so bili že v čakalnicah ali v obravnavi, pred tem so se z njimi pogovorili.

Možakar ni ravnal po za to odrejenih ukrepih in navodilih države in zdravnikov. Izvedeli pa smo, da je včeraj sicer poklical po telefonu svojo osebno zdravnico, vendar je včeraj lagal. Kot dokazuje popisna dokumentacija v tej ambulanti, je možakar včeraj zatrjeval, da ni bil v Italiji in da ni imel stikov z nikomer, ki bi bili okuženi s koronavirusom.

Danes zjutraj pa, in to šele ko je vstopil v ambulanto, pa je izjavil, da je bil v Italiji, da je imel veliko stikov z ljudmi, za katere je izvedel, da so okuženi s koronavirusom. Takrat pa je bilo že prepozno za zaščito zaposlenih.

“V tej ambulanti smo bili takrat medicinska sestra, ki dela z zdravnico, zdravnica in tudi jaz,” nam je povedala Vanja Kosmina Novak, pomočnica direktorja ZD za zdravstveno nego, ki je bila prav tedaj tudi v tej ambulanti.

Kot je znano, navodila narekujejo vsem, da je treba po telefonu poklicati osebnega zdravnika in natančno in po resnici povedati, kje se je kdo gibal, preden je zbolel, s kom je imel stike, ali ve, da so ti stiki oboleli za koronavirusom in kakšne znake bolezni opaža pri sebi.

Omenjenega moškega pa danes niti ob prihodu v ZD Koper ni zaustavilo na vratih na vidnem mestu nalepljeno opozorilo, naj samovoljno ne vstopa in kaj mora storiti.

Stavbo razkužujejo

“Popisali smo vse kontakte, kjer se je moški gibal in v stavbi. Takoj smo ga napotili na vstopno točko na odvzem brisa za testiranje za koronavirus. Takoj smo zaprli stavbo, ki jo razkužujemo po predpisanih navodilih,” nam je zjutraj po tem dogodku povedala Kolander Bizjakova.

Posebej pa vsem polaga na srce: “Ljudi prosimo, naj se vedejo odgovorno in naj z znaki okužb ne vdirajo v čakalnice. To še zlasti ne smejo narediti vsi, ki prihajajo iz območij, kjer je veliko okuženih s koronavirusom covid-19, pa tudi ne vsi tisti, ki so bili v kontaktu s kom, za katerega so izvedeli, da je okužen. S takim ravnanjem ogrožajo ljudi, ki so v čakalnicah in tudi zaposlene.”

Kot izpostavlja, da v vseh ambulantah dvigajo telefone, okrepili so linije. Vsem svetuje, naj pokličejo večkrat in naj vztrajajo.

Za prvim še drugi oboleli moški

To pa danes ni edini primer, ki je zakuhal izredne razmere v koprskem ZD v starem jedru. Kot pripoveduje pomočnica direktorja za zdravstveno nego Vanja Kosmina Novak, je kakšno uro za prvim moškim sledil še en moški, prav tako vidno bolan.

“Ko smo zaprli stavbo ZD, smo k vhodu postavili mizo, kjer sem popisovala vse, ki so prihajali po pomoč, in jim posredovala informacije, kako naprej, kam in kdaj. Takrat je prišel mlad moški, ki se je hotel zmuzniti mimo mene, pa sem ga med beleženjem podatkov v zvezek zaustavila, naj počaka. Povedal mi je, da ima vročino, bolečine v prsih, da je prehlajen. Na vprašanje, ali je bil v Italiji, pa je priznal, da on dela v Italiji! Seveda smo ga takoj po protokolu usmerili na vstopno točko. Tako zdaj vsi nestrpno čakamo na izvida obeh teh moških, ki sta danes kršila pravila in samovoljno prišla kar v stavbo našega ZD v Kopru in za katera obstaja bojazen, da sta okužena s koronavirusom. In da sta okužila tudi nas, zaposlene.”

Tretji primer še na Bonifiki

Nekaj zatem, ko so se v starem mestu v ZD soočali z izrednimi razmerami, se je prizor ponovil še v ZD na Bonifiki: v dežurno ambulanto nujne medicinske pomoči v tem ZD je samovoljno vkorakal moški, vidno obolel, za katerega prav tako obstaja sum, da se je s koronavirusom okužil v tujini.

Tudi ta ni poklical po telefonu, ampak je prišel mimo vseh navodil in obvestil samovoljno kar v ambulanto. Tudi njega so takoj napotili na vstopno točko - zabojnik pred vhodom, na odvzem brisa za testiranje.

“Takoj smo zaprli dežurno ambulanto in takoj opravili postopek razkuževanja. Nato pa smo to ambulanto spet odprli in je v pogonu,” pravi Kolander Bizjakova in resno poziva vse, naj v primeru suma, da so zboleli in so okuženi, samovoljno ne hodijo v nobeno ambulanto.


Najbolj brano