“Privezi na potopljenih betonskih blokih so iluzija”

V Komunali Koper, ki upravlja s priveznimi mesti, za načrtovano podražitev zaradi birokratskih zapletov niso dobili soglasja ministrstva za promet. To pomeni, da za plačilo komunalnih privezov v urejenih mandračih na območju Mestne občine Koper do nadaljnjega velja stari cenik.

V Komunali Koper imajo v načrtu razširitev bazena v ustju Badaševice, kjer bi namestili plavajoče pomole in skupno pridobili najmanj 200 novih privezov  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
V Komunali Koper imajo v načrtu razširitev bazena v ustju Badaševice, kjer bi namestili plavajoče pomole in skupno pridobili najmanj 200 novih privezov  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER> Upravitelj mestnih pristanišč na Komunali Koper Peter Skrt pojasnjuje, da so nastali zapleti, povezani s sprejemom načrta prevzema ladijskih odpadkov in ostankov tovora za občinska pristanišča v Mestni občini Koper.

Za nekatere sporni cenik pristojbin za uporabo privezov v pristaniščih je bil namreč priloga tega dokumenta, ki pa ga morajo dopolniti zaradi novih evropskih direktiv.

Nove cene so le vprašanje časa

Toda ne gre se slepiti. V bližnji prihodnosti bo cenik, ki je del dopolnjenega občinskega odloka o pristaniščih, zagotovo začel veljati. Izhodišča in nove cene so bile namreč pripravljene za sprejem v občinskem svetu že oktobra lani. Iz tabel je razvidno, da bi bilo treba za privez v koprskem mandraču ob Ukmarjevem trgu odšteti od 720 do 900 evrov na leto. Najmanj bi stal privez za barko do dolžine 3,99 metra (720 evrov), predvidena pristojbina za plovila od dolžine štirih do 5,99 metra bi znašala 810 evrov, medtem ko bi morali lastniki od šest do osem metrov dolgih plovil odšteti 900 evrov letno. To pa je več kot petkratnik zneska, ki ga uporabniki privezov plačujejo danes.

NATAŠA HLAJ

Več o tem pišemo v torkovi tiskani izdaji Primorskih novic.


Najbolj brano