Prvi mož Luke Trst o vlaganjih zunaj pristanišča

Prihodnost pristanišča ni pristanišče, je slogan Zena D'Agostina, predsednika pristaniškega sistema vzhodnega Jadrana (Trst in Tržič). V torek je bil v Ankaranu gost kluba Propeler koprskega pristanišča.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Foto: Zdravko Primožič/FPA

ANKARAN > Zeno D'Agostino koprski pristaniški skupnosti ni govoril o tržaškem pristanišču, sporazumu s Kitajci, dogovoru o madžarskih vlaganjih ali nastajajoči logistični platformi, pač pa o povezavi pristanišča z zalednimi logističnimi centri.

V letu 2016 je Italija začela združevati pristanišča v pristaniške sisteme.

Ko je v letu 2016 Italija začela združevati pristanišča v pristaniške sisteme, je D'Agostino namreč to zgrabil kot priložnost za združevanje pristanišč in logističnih centrov v zaledju Furlanije-Julijske krajine (FJK). “Treba je povezati infrastrukturo, ki jo že imamo. V FJK smo imeli tri pristanišča, Trst, Tržič in Nogaro ter zaledne terminale, kot so v Červinjanu, Gorici in na Fernetičih, a vsak od njih je imel razdrobljeno lastništvo med različne občine, zbornice, zasebnike ... Skratka, imeli smo pravo galaksijo,” našteje D'Agostino.

Začeli so koncentrirati lastništvo in dokapitalizirati zaledne logistične centre, tako da danes vse obvladuje in upravlja pristaniška uprava, interporto v Gorici bo v kratkem. Odprli so še industrijsko cono Free Este v Boljuncu ter pridobili dekret za prostocarinsko cono. “Ko pride zdaj stranka k nam, lahko ponudimo vse to,” je poudaril D'Agostino. “Tudi v Trstu so bili na začetku skeptični, pričakovali so vlaganja samo v pristanišče. A zdaj razumejo: z vlaganji zunaj smo okrepili pristanišče, pridobili več tovora, ki seveda mora iti prek pristanišča. Preden bi prišli tuji investitorji, kitajski ali katerikoli drugi, in nam pokupili logistično infrastrukturo v zaledju pristanišča, jo je kupila pristaniška uprava, se pravi država,” pravi.

Zeno D'Agostino je včeraj na tržaški občini prevzel nagrado zlati sveti Just za svoj prispevek k razvoju tržaškega pristanišča; nagrado že od leta 1967 podeljuje deželni enotni novinarski sindikat Assostampa (pred nekaj leti jo je dobil tudi pisatelj Boris Pahor).


Najbolj brano