Po lovu na divje prašiče bolezen Aujeszkega usodna za dva psa

V slovenski Istri so potrdili dva primera okužbe psa z virusom Aujeszkega oziroma psevdostekline. Zaradi okužbe z virusom sta v začetku meseca poginila dva lovska psa, potem ko sta nekaj dni prej prišla v stik z okuženim divjim prašičem v lovišču Lovske družine Gračišče na območju Gradina.

Okužba z virusom Aujeszkega za človeka ni nevarna, za živali pa je 
smrtna. Okužijo se, če pridejo v stik s prašičem, ki virus izloča, 
oziroma z materialom, ki je kontaminiran z virusom. Foto: Arhiv PN
Okužba z virusom Aujeszkega za človeka ni nevarna, za živali pa je smrtna. Okužijo se, če pridejo v stik s prašičem, ki virus izloča, oziroma z materialom, ki je kontaminiran z virusom. Foto: Arhiv PN

ISTRA > Kot so sporočili z uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, bolezen za človeka ni nevarna, za živali pa je lahko usodna. Eden izmed omenjenih lovskih psov, ki sta se okužila 31. oktobra med lovom na območju Gradina, je poginil dva dni zatem, drugega pa so po pojavu kliničnih znakov evtanazirali.

Bolezen Aujeszkega ali pseudorabies povzroča herpesvirus tipa 1. Za okužbo s tem virusom lahko poleg prašičev zbolijo tudi prežvekovalci, glodavci in mesojedi, ki za razliko od prašiča praviloma poginejo. Virus se pri prašičih izloča z nosnim izcedkom, slino, spermo, vaginalnim izcedkom, mlekom, iztrebki in občasno z urinom. Živali se okužijo, če pridejo v stik s prašičem, ki virus izloča, oziroma z materialom, ki je kontaminiran z virusom.

“Ker se virus nahaja tudi v mesu okuženih prašičev, se lahko prostoživeče mesojede živali okužijo z uživanjem mesa okuženega divjega prašiča, kar velja tudi za pse in mačke. Lovski psi se lahko okužijo že med lovom, če pridejo v stik z obolelim divjim prašičem,” so pojasnili na upravi.

Prav to se je zgodilo 31. oktobra, ko so lovci v lovišču Lovske družine Gračišče na območju Gradina naleteli na divja prašiča in pri tem enega uplenili. Kot poroča Dnevnik, so z živaljo prišli v stik trije lovski psi dveh različnih lastnikov in ustreljeno žival obgrizli. Že nekaj dni zatem je eden od psov poginil, drugega, ki je začel kazati bolezenske znake (težave z očmi, razdraženost, nemirnost, izcedek iz nosu, močna srbečica …), pa so veterinarji uspavali. Lastnik tretjega psa, ki je bil prav tako v stiku z uplenjenim divjim prašičem, bolezenskih znakov pri svoji živali za zdaj ni opazil.

Poleg tega, da je dogodek povzročil velik preplah med lovci in lastniki psov, ima lahko bolezen velik vpliv na rejo domačih prašičev, saj so v primeru potrditve bolezni prepovedani premiki in trgovanje s prašiči in njihovimi proizvodi.

Slovenija ima sicer od leta 2010 priznan status države, uradno proste bolezni Aujeszkega pri domačih prašičih. Na podlagi tega statusa ima priznana dodatna jamstva pri trgovanju s prašiči, kar pomeni, da morajo prašiči, ki prihajajo iz držav članic z nižjim statusom ali brez statusa, izpolnjevati dodatne pogoje glede te bolezni.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja lastnike psov, naj imajo živali na povodcih, saj za okužbo zadostuje že stik s kadavrom.


Najbolj brano