Po 14 brezplačnih ur kolesarjenja na teden

V Kopru naj bi sredi marca zaživela avtomatizirana izposoja koles. V teh dneh delavci na kolesarnice nameščajo vse potrebne instalacije, čemur bo sledil skorajšnji priklop na mestno električno omrežje, nato pa namestitev koles.

Na Pristaniški ulici, kjer  bo ena od šestih avtomatiziranih postaj za izposojo koles, v teh dneh delavci nadaljujejo  nameščanje opreme Foto: Ilona Dolenc
Na Pristaniški ulici, kjer bo ena od šestih avtomatiziranih postaj za izposojo koles, v teh dneh delavci nadaljujejo nameščanje opreme Foto: Ilona Dolenc

KOPER> Nedavno hladno in vetrovno zimsko vreme je sicer nekoliko upočasnilo dela, vendar Mladen Bijeljac iz Multimedijske hiše Ibis iz Ljubljane, ki bdi nad projektom, zagotavlja, da večjih težav nimajo.

Kolesa so že v Ljubljani

Hkrati Bijeljac zanika očitke, da se zatika pri dobavi posebnih koles. “Že od oktobra jih imamo na varnem v našem skladišču,” dodaja. Pravi, da jih trenutno nekoliko prilagajajo za potrebe koprskega okolja, pri čemer jih nekoliko presenečajo zahteve za dvojezičnost, s čimer doslej še niso imeli izkušenj.

V piranski občini se je na javni poziv prijavilo le podjetje Ibis. Pogodbe s podjetjem še niso podpisali, po naših informacijah pa naj razpis ne bi bil pregleden. Na vprašanja PN v piranski občinski upravi niso odgovorili. Postajališča naj bi bila na Prešernovem nabrežju, Zelenjavnem trgu, na Punti, glavni avtobusni postaji in Fornačah, poleg tega pa še v Portorožu ob skladišču soli in v središču kraja ter v Luciji pri tržnici in pri OŠ Lucija.

Koprčani bodo lahko samopostrežni sistem uporabljali skoraj brezplačno. Njihov edini strošek bo 15 evrov na leto, kolikor jih bo stala izdelava uporabniške kartice. Toliko bodo morali zanjo odšteti tudi obiskovalci od drugod, ki si bodo želeli izposoditi kolo. Obrazec za izdelavo uporabniške kartice bo mogoče natisniti s spletne strani, ki jo še pripravljajo, ali jo prevzeti v prostorih MOK. Ob tem je nekoliko nenavadno, da niso pomislili na turiste. Bijeljac razlaga, da bo to prišlo na vrsto šele v prihodnje, če se bo izkazalo, da je sistem zaživel tako, kot so si zamislili.

14 ur uporabe na teden

Kolo si bo mogoče izposoditi na eni od šestih postaj (Ukmarjev trg, Pristaniška ulica, trgovina Hofer, Bonifika, Tomšičeva ulica in avtobusna postaja) in ga po uporabi vrniti na kateri koli predvideni lokaciji. Vsi stalni polnoletni prebivalci MOK si bodo lahko 36 koles izposojali brezplačno. Na voljo bodo imeli 14 ur uporabe na teden, kartico pa bodo lahko vsak teden napolnili z novimi brezplačnimi urami izposoje. Z uporabniškega računa se bodo odštevale minute, kar je to do uporabnikov prijaznejši način. Sistem bo upravljala in vzdrževala podporna služba Ibisa, ki bo po potrebi prestavljala kolesa s polnih postaj na prazne.

“Gre za pilotni projekt, zato bomo sprva uredili le šest postaj na nekoliko razpršenih lokacijah v mestu. Kdaj ga bomo nadgradili z dodatnimi kolesarnicami, še ne moremo napovedati. Uvedba novih lokacij bo odvisna od rezultatov poskusnega obdobja in povpraševanja med uporabniki,” napoveduje Bijeljac.

NH


Najbolj brano