Plaža je postala študijski laboratorij

Fakulteta Turistica je lani spomladi dobila plažo pred Bernardinom v upravljanje za pet let. Prostor nameravajo urediti s posebno študijsko delavnico, pri kateri s pomočjo krajinske arhitektke pripravljajo strokovna merila za ureditev plaže.

Plaža   na začetku Bernardina je od lani v rokah študentov Turistice, odprta in z bogato vsebino bo  delovala od 1.  aprila do 25. decembra Foto: Lea Kalc Furlanič
Plaža na začetku Bernardina je od lani v rokah študentov Turistice, odprta in z bogato vsebino bo delovala od 1. aprila do 25. decembra Foto: Lea Kalc Furlanič

BERNARDIN>“Glavni namen naše študijske delavnice je razviti študijski laboratorij za turistično upravljanje s plažo, naš širši cilj pa je dvigniti kakovost tega kopalnega prostora,” je včeraj na predstavitvi spremljajoče razstave na Turistici povedala univerzitetna profesorica Aleksandra Brezovec. Na fakulteti v okviru predmeta komuniciranja v turizmu s študenti izpeljuje študijske vsebine, povezane tudi z iskanjem rešitev za ureditev te študentske plaže. K sodelovanju so povabili krajinsko arhitektko iz Pirana Romano Kačič.

Turistica je namreč lansko pomlad dobila plažo pred stavbo fakultete v upravljanje za pet let. Pogodbo je sklenila z javnim podjetjem Okolje. Lokal Playa Jana Plestenjaka paje dokončno zaprl svoja vrata.

Brezovčeva dodaja, da je Turistica celo poletje skrbela za čistost in varnost plaže, septembra so poskrbeli za gostinsko ponudbo na terasi nad plažo, oktobra pa so začeli delati pri tako imenovanem plažnem laboratoriju, kjer študente vodi Kačičeva.

Naredili so raziskavo, kakšna je dobra študentska plaža in katere bi bile prednosti plaže pred Turistico. “Ugotovili smo, da študentje v Portorožu najraje obiskujejo ravno to plažo, da pričakujejo določeno urbano opremo, ki jim omogoča udobje, da bi si želeli ponudbo sadja in osvežilnih napitkov ter jutranjo športno in večerno zabavno animacijo,” izsledke ankete posreduje Brezovčeva.

Kačičeva pa dodaja, da bodo študentje v delavnici spoznali, koliko akterjev sploh sodeluje pri upravljanju s tako turistično infrastrukturo, kot je plaža, kako jo opremiti, jo umestiti v širši prostor, kako poskrbeti za estetskost, varnost, jo vzdrževati in še marsikaj.

Za plažo so študentje pripravili tudi turistično-informacijsko točko, seznam prireditev čez vse leto ter načrt komuniciranja z lokalno skupnostjo.

Z zamislijo o plaži kot študijskem laboratoriju Turistica sledi priporočilu Svetovne turistične organizacije glede trajnostnega upravljanja s plažami. Danes opoldne bodo predstavili in odprli razstavo o plažnem laboratoriju. LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano