Pirančani bodo trajnostno mobilni

Občina Piran se je kot slovenski partner vključila v projekt podpore trajnostnim oblikam mobilnosti v obmorskih mestih Adria.MOVE IT!, v sklopu katerega nameravajo med drugim kupiti do 100 koles, urediti kolesarnici in kupiti štiri električna vozila.

Občina Piran se bo v prihodnje posvečala trajnostni mobilnosti Foto: Danijel Cek
Občina Piran se bo v prihodnje posvečala trajnostni mobilnosti Foto: Danijel Cek

PIRAN> Investicija je vredna dobrih 345.000 evrov, od tega bo 85 odstotkov financirala EU.

Konec novembra je že potekala prva delavnica fokusne skupine za omenjeni projekt, ki so se je udeležili predstavniki hotelirjev, obrtnikov, taksistov, lokalne skupnosti, policije, redarske službe, mestnega koncesionarja in Javnega podjetja Okolje, so pred časom sporočili s piranske občine.

Projekt Adria.MOVE IT! je namenjen spodbujanju trajnostne mobilnosti za izboljšanje kakovosti življenja v Jadranski regiji ter večjo učinkovitost in varnost prometa. Poleg Pirana so se v projekt vključile še hrvaške občine Dubrovnik (kot vodilni partner), Umag, Novigrad in Lopar ter črnogorska občina Kotor.

Od koles do električnih vozil

Občina Piran bo kupila do 100 koles s ključavnicami, uredila kolesarnici, kupila štiri električna vozila (dve dostavni in dve potniški) in uredila logistično platformo za prenos tovora iz večjih tovornih vozil na manjša, električna dostavna vozila. V okviru izvajanja projekta bo občina pridobila lokalni načrt trajnostne mobilnosti in pilotni projekt trajnostne mobilnosti.

Kot pojasnjujejo na občini, želijo na ta način doseči cilje razvoja in promocije trajnostne mobilnosti, izboljšanja kakovosti življenja ter izboljšanje varnosti in učinkovitosti prometa.

Povečali bodo kakovost javnega prevoza

Med specifične cilje so uvrstili izboljšanje kakovosti in privlačnosti javnega prevoza. Pri tem bo v okviru izvajanja projekta poseben poudarek na preoblikovanju javnega prevoza. Kot poudarjajo, kakovost javnega prevoza povečuje njegovo privlačnost in konkurenčnost, trajnostno naravnane storitve javnega prevoza pa spodbujajo gospodarsko rast, prispevajo k ohranjanju okolja in socialni koheziji.

345 tisoč evrov za trajnostno mobilnost

Vrednost upravičenih stroškov in projekt Adria.MOVE IT! za občino Piran znaša 345.508 evrov, pri čemer pa bodo kar 85 odstotkov investicije krili z nepovratnimi evropskimi sredstvi iz naslova instrumenta predpristopne pomoči. Deset odstotkov bo državnih sredstev, preostalih pet odstotkov pa bo vložila občina sama.

Investicija bo med drugim omogočala dolgoročni trajnostni razvoj območja, izkazoval se bo tudi regijski učinek investicije, saj se bodo posredno odprle možnosti za nadaljnji gospodarski razvoj in razvoj turizma, so prepričani na občini.

Kot dodajajo, pa bo investicija imela tudi neposredni regijski učinek, saj bodo izvedene investicije lahko uporabljali tudi prebivalci sosednjih občin, kar bo utrdilo njihove medsebojne odnose in izboljšalo turistično ponudbo v celotni regiji.

STA


Najbolj brano