Palčica pomagalčica na pomoč še petim otrokom

Medtem ko mali Kris Zudich po prejemu zdravila zolgensma v Los Angelesu uspešno napreduje, v koprskem društvu Palčica pomagalčica in dobrodelni škratki ne počivajo. Te dni predsednica Larisa Štoka spoznava družine petih otrok z avtizmom, ki jim bodo namenili denar za terapije in rehabilitacijo.

Larisa Štoka te dni spoznava družine petih otrok, ki jim bo njeno 
društvo pomagalo do ustreznih terapij Foto: Tomaž Primožič/FPA
Larisa Štoka te dni spoznava družine petih otrok, ki jim bo njeno društvo pomagalo do ustreznih terapij Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Odkar je Kris Zudich, ki ima najhujšo obliko spinalne mišične atrofije, 6. novembra s starši odpotoval v Los Angeles, od tam prihajajo same dobre novice. Krisova mama Ana Jerak in oče Matteo Zudich prek družbenih omrežij redno obveščata o malčkovem napredku. Že nekaj dni po prejemu zdravila zolgensma, ki ga je dobil 21. novembra, se je sam prevalil s trebuščka na hrbet, česar prej ni zmogel brez pomoči. Deček tudi lažje diha, okrepil se mu je glas, izboljšali so se tudi krvni izvidi, sredi decembra pa sta starša poročala, da se Kris zmore nekaj časa igrati brez opornice in da je prvič v življenju sam sedel cele štiri minute, s čimer je presenetil tudi njegovega zdravnika na kliniki UCLA Perryja B. Shieha.

View this post on Instagram

*BIG NEWS* Danes na pregledu pri zdravniku, sem prvic v življenju sam sedel cele 4 minutke. Vse sem presenetil, tudi dr. Shieh in fizioterapevtko. Predvsem pa orosil oči mami in tatiju. Hvala vsem dobrim ljudem? @go_help_kris #zakrisa #srecnokris

Larisa Štoka

predsednica društva Palčica pomagalčica in dobrodelni škratki

“Podariti življenje nekomu je res nekaj izjemnega.”

A post shared by Kris Zudich (@gohelpkris_official) on

Pravljica v pravljici

“To, kar se dogaja s Krisom v ZDA, je pravljica v pravljici,” je zaradi malčkovega napredka presrečna tudi učiteljica Larisa Štoka, gonilna sila društva Palčica pomagalčica in dobrodelni škratki in odmevne dobrodelne akcije, ki je zajela vso Slovenijo in segla tudi v tujino. Na račun Palčice pomagalčice se je tako steklo nekaj manj kot štiri milijone evrov. 2,3 milijona evrov za Krisovo zdravljenje so nato v izogib obdavčitvi nakazali Zvezi prijateljev mladine Slovenije, ki je plačala račun, prispel iz klinike UCLA.

Larisa Štoka, tako kot vsi, ki so kakorkoli pomagali Krisu, zdaj z zadovoljstvom spremljajo njegov napredek. “Podariti življenje nekomu je res nekaj izjemnega,” pravi.

Pomagali bodo petim otrokom z avtizmom

Prav te dni Larisa Štoka z ekipo Palčice pomagalčice, ki je bogatejša še za tri članice (pridružili sta se ji dve mamici bivših učencev Larise Štoka, po izobrazbi pravnici, ter nedavno upokojena ravnateljica Osnovne šole Antona Ukmarja Gabrijela Dolinšek), začenja nov dobrodelni podvig. Spoznava družine petih otrok iz vse Slovenije, starih od štiri do sedem let, ki imajo hujšo obliko avtizma, ob tem pa še kopico drugih zdravstvenih težav. “Na začetku smo jih poimenovali Krisovi prijatelji, zdaj jim pravimo šopek jabolk navdiha, saj so nam ti otroci v izjemen navdih in hvaležni smo, da jim lahko pomagamo,” pravi Larisa Štoka. Nekatere izmed teh otrok je slovenska javnost že spoznala. V oddaji Tednik so predstavili zgodbo štiriletne Line iz Posavja ter šestletnih dvojčkov Darjana in Nikolasa iz Hrastnika. “Nedavno sta nas obiskala v Kopru in sta bila kljub številnim zdravstvenim težavam, ki jih imata, zelo vedra in prisrčna. Lovila sta lučke na projekciji na Titovem trgu,” sogovornica opiše srečanje z mamico samohranilko in njenima dvojčkoma, ob tem pa poudari: “Želimo pomagati predvsem družinam, ki so v finančni stiski.” Pomoč bodo namenili še dvema fantkoma s hujšo obliko avtizma, ki jima je ime Kian in Erazem.

“Vsakemu otroku bomo namenili po 25.000 evrov, s čimer jim bomo omogočili zdravljenje in rehabilitacijo. Denar bo zadoščal za približno dve leti in pol. Gre za terapije, ki so večinoma na voljo le v tujini in jih naša zdravstvena zavarovalnica ne plača. Starši se bodo skupaj z zdravstveno stroko svobodno odločili, katere terapije bodo omogočili svojim otrokom,” pojasni Larisa Štoka.

Pomagajo tudi z zbiranjem zamaškov in starega papirja

Na računu Palčice pomagalčice je po nakazilu za Krisovo terapijo ostalo še približno 1,6 milijona evrov. S tem denarjem nameravajo pomagati predvsem tistim otrokom, ki potrebujejo dražje terapije. Obenem v društvu vzdržujejo še dva načina pomoči. V dogovoru s podjetjem Dinos po vsej Sloveniji v vrtcih, šolah in domovih upokojencev (pridružila se je tudi Univerza na Primorskem) zbirajo zamaške. Na ta način pridobljeni denar bodo namenili plačilu cenejših terapij za otroke. Tretja pot dobrodelnosti Palčice pomagalčice, zbiranje starega papirja, pa je namenjena pomoči socialno ogroženim družinam.

Larisa Štoka s svojimi učenci


Najbolj brano