Odprtje galerije ne bo prvoaprilska šala

Tokrat gre zares: v začetku aprila bodo odprli prenovljeno historično palačo Kazina, sedeža Obalnih galerij v Piranu. Otvoritev so sicer napovedali na sam kulturni praznik, a so se zahtevna dela nekoliko zavlekla. Galerija bo po štirih desetletjih spet zasijala v podobi, ki se poda hramu visoke likovne umetnosti.

V  kavarni  galerije  so z  odstranitvijo stebrov povečali prostor, tako da bo poslej primeren tudi za protokolarne pogostitve Foto: Zdravko Primožič/Fpa
V kavarni galerije so z odstranitvijo stebrov povečali prostor, tako da bo poslej primeren tudi za protokolarne pogostitve Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PIRAN>“Zaključna dela so se nekoliko zavlekla, ker si je avtor projekta, arhitekt Boris Podrecca, zamislil kopico podrobnosti, ki so nekoliko zahtevnejše za izvedbo. Delavci prav zdaj nameščajo steklene elemente na stopnišču in taka dela so zamudna,” je včeraj ob ogledu galerije povedala Karmen Pines z občinskega urada za investicije.

Javnost je namreč presenetila zamuda z otvoritvijo. A po začetnih zapletih z neuspelo prijavo na razpis za evropski denar in po lanskem razburjenju sosedov zaradi povečanega prizidka na severnem pročelju zamuda pri otvoritvi niti ne preseneča. Kakorkoli, v začetku aprila bo galerija odprla vrata v prenovljene razstavne in delovne prostore.

Poslej ravnatelj Toni Biloslav in kustosinja Nives Marvin ne bosta več v skrbeh, da bi stropni omet odpadel prav v času razstav, prav tako pa ne bo več razočaranj, ker katere od razstav zaradi njene razsežnosti ne bi mogli postaviti.

Razstavni prostor se je z obnovo namreč povečal za dvakrat. Delovni prostori pa so tako veliki, da bodo v njih lahko izvajali vse svoje dejavnosti, predvsem pedagoške. Tudi najbolj nebogljeni, invalidi na vozičkih in ostareli, si bodo lahko ogledali razstave v nadstropjih, saj so namestili dvigalo.

“Nad obnovo so bedeli najprej arheologi, pa konservator z zavoda za varstvo kulturne dediščine Jure Bernik, arhitekt Podrecca, strokovni odbor in delovodje Stavbenika, podjetja izvajalca. Pročelje s kamnitimi elementi, dve stenski uri in notranje stopnišče je restavriral Aleks Batista iz Ilirske Bistrice, Podrecca pa je še posebno zadovoljen z umestitvijo notranjega stopnišča in tlakom v kavarni v pritličju, ki so ga izdelali po vzoru izvirnega,” dodaja Pinesova.

Do začetka aprila morajo delavci z lesom in steklom obložiti še notranje stopnišče, položiti parkete in opremiti prostore. Celotna obnova bo stala 1,8 milijona evrov. LKF


Najbolj brano