Rojstna hiša violinista, ki ga pozna ves svet

Tartinijeva hiša je pripravljena na leto 2020, ko bodo sledile številne prireditve ob 250-letnici rojstva tega znamenitega, v Piranu rojenega Giuseppeja Tartinija, violinista. Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini je namreč danes slovesno odprla njegovo prenovljeno rojstno hišo, obenem pa predstavila rezultate projekta Kulturni turizem v znamenju Giuseppeja Tartinija.

PIRAN > “Med prenovo je največji izziv predstavljalo ohranjanje dejavnosti v hiši, ki je stičišče pripadnikov italijanske narodne skupnosti. Po prenovi želimo hišo odpreti širši javnosti in obiskovalcem, ki jih zanimajo kulturna dediščina in Tartinijeva zapuščina, obenem pa ohraniti hišo kot kulturno, glasbeno in družabno središče narodnosti,” je na otvoritvi povedala predsednica Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini Manuela Rojec.

V sklopu projekta so obnovili fasado hiše, v njej speljali novo muzejsko pot ter pridobili novo opremo. Obnovili so tudi infrastrukturo in omogočili uporabo informacijsko-komunikacijskih tehnologij. Nekatere sobe so se spremenile v informativne prostore, druge so dobile razsvetljavo, Tartinijeva violina svojo posebno sobo, v pisarnah, ki so se spremenile v dvorane, pa bodo že prihodnje leto razstave, koncerti in ostale oblike kulturnega življenja.

Projekt Kulturni turizem v znamenju Giuseppeja Tartinija je sofinanciran iz programa Interreg Italia-Slovenija in je vreden 1,286 milijona evrov, vodilni partner pa je Občina Piran. Projekt se ukvarja s kulturno dediščino obmejnega območja, spodbuja njeno ohranjanje in promocijo, tokrat predvsem upoštevajoč vlogo slavnega skladatelja. Ob občini v projektu sodelujejo še Skupnost Italijanov, Festival Ljubljana, Konservatorij glasbe Giuseppeja Tartinija, Izvršni sekretariat za srednjeevropske pobude in Univerza v Padovi.


Najbolj brano