Obljubljenih plavajočih pomolov ob semedelski promenadi za zdaj ne bo

V začetku maja bodo del morskega dna ob semedelski promenadi prekrili z rečnim prodom. Kdaj bodo sprehajališče opremili še z obljubljenimi plavajočimi pomoli, na katerih se bo možno sončiti in dostopati v morje, nam v Mestni občini Koper niso natančno pojasnili.

Kdaj bodo sprehajališče opremili še z obljubljenimi plavajočimi pomoli, na katerih se bo možno sončiti in  dostopati v morje, nam v  Mestni občini Koper niso natančno pojasnili. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Kdaj bodo sprehajališče opremili še z obljubljenimi plavajočimi pomoli, na katerih se bo možno sončiti in dostopati v morje, nam v Mestni občini Koper niso natančno pojasnili. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER> Pravijo le, da bodo zamisel zagotovo uresničili, kdaj pa, za zdaj ostaja neznanka. Podobno so se v nedoločno prihodnost oddaljili tudi načrti za nov most čez Badaševico.

Vse bolj se zdi, da bo promenada še nekaj časa ostala predvsem priljubljeno sprehajališče, nadgradnja v “najmodernejšo plažo na Jadranu, na katero bodo prihajali gostje iz Dubrovnika”, kot se je ob neki priložnosti slikovito izrazil koprski župan Boris Popovič, tako vsaj še za nekaj časa ostaja le idejna zasnova na papirjih.

Dodatna dela za 638.000 evrov

Kakorkoli, prihodnji mesec bodo torej v morje nasuli predvidoma 1800 kubičnih metrov rečnega proda v dolžini 300 metrov (od začetka promenade s koprske strani do razgledišča). Od obale proti odprtemu morju ga bo za 20 dolžinskih metrov, debelina nanosa pa bo 30 centimetrov.

Znano je, da imajo v podjetju Grafist še nekaj odprtih gradbinskih dolgov, ki jih bodo morali dokončati, saj je pogodba, ki so jo podpisali z Mestno občino Koper (MOK) nedvoumna. V 6,628.895 evrov, na kolikor so ocenili vrednost naložbe, sodi odstranitev starega in gradnja novega obalnega zidu, utrditev 13 metrov širokega območja ob obalnem zidu in tlakovanje, ureditev komunalne infrastrukture (elektrika, voda, kanalizacija), zatravitev brežine ob promenadi, hortikulturna ureditev, sanacija morskega dna ob promenadi ter gradnja mostu čez Badaševico.

K prej omenjenemu pogodbenemu znesku so kasneje prišteli še za 638.000 evrov dodatnih del. Kako v občini utemeljujejo nove stroške, ki jih niso vključili v osnovno pogodbo? Pravijo, da so se za to odločili, ker je bilo treba zaradi enotne širine promenade območje ob črpališču utrditi, premostiti širino izpusta v morje in zagotoviti varen prehod. Zaradi možnosti poplavljanja promenade in s tem onemogočanja peš prehoda, so gradbeniki ob promenadi uredili dodatno nekoliko višje ležečo peš pot, ki omogoča prehod tudi v primeru, da je promenada poplavljena.

Nedokončana dela zaradi vremena

V MOK potrjujejo, da Grafist zaradi slabih vremenskih razmer ni v celoti izvedel poglabljanja in sanacije morskega dna. “Ta dela je bil tudi prisiljen prekiniti, ker ni bilo več prostora na začasni deponiji ob gradbišču. Izvajalec mora najprej odpeljati odcejeni mulj na trajno deponijo v Srminu, kar pa mu je z odločbo okoljskega inšpektorja prepovedano. Po rešitvi spora bo možno nadaljevati z deli,” napovedujejo v občinski samostojni investicijski službi.

Zanimalo nas je, s čim se v Grafistu ukvarjajo v teh dneh. “Uredili smo fekalno kanalizacijo in spojili sistem z obeh strani Piranske ceste. V kratkem bomo položili travni tepih na 3500 kvadratih metrov površin na tri metre visoko in dva metra široko brežino vzdolž celotne promenade,” opisuje potek del direktor Branko Vidovič.

Kdaj bodo namestili pomole?

Zanimivo, da ostaja velika neznanka informacija, kdaj bodo v morje namestili plavajoče pomole in koliko jih bo vzdolž promenade. Po naših podatkih bi morali v MOK za takšen poseg pridobiti vodno pravico, ki jo podeljuje Agencija RS za okolje (ARSO). V agenciji smo izvedeli, da postopka za namestitev koprskih plavajočih pomolov ne vodijo, medtem ko direktorica koprske občinske uprave Sabina Mozetič trdi drugače. “Postopki so v teku, vendar v tem trenutku ne moremo napovedati, kdaj bo prišlo do dejanske izvedbe.”

Naj ob tem vendarle spomnimo, da smo 9. novembra lani v Primorskih novicah objavili članek s pojasnilom vodje koprske občinske samostojne investicijske službe Viljema Tončiča, ki je napovedal, da bodo ob promenadi trije taki pomoli, na njih pa se bo mogoče sončiti in dostopati v morje že to poletje. Takrat je še izjavil, da so že prosili za vodno dovoljenje za njihovo postavitev.

Podobno je z obljubljeno gradnjo novega mostu čez Badaševico. Tudi ta ostaja na seznamu Grafistovih dolgov, saj sodi v okvir s pogodbo opredeljenih posegov. Vse, kar smo uspeli izvedeti v MOK, je, da bo gradnja možna po pridobitvi gradbenega dovoljenja za njegovo rekonstrukcijo. Na Upravni enoti Koper pa še niso prejeli nobene vloge za izdajo takšnega dokumenta.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano