O lažnih novicah so razglabljali tudi učenci OŠ Elvire Vatovec v Pradah

Na OŠ Elvire Vatovec v Pradah imajo učenci med izbirnimi predmeti na voljo tudi novinarstvo, v sodelovanju z zavodom Nomed pa so pred kratkim obravnavali tematiko lažnih novic in izvedli še natečaj za najboljši članek na to temo.

Učenci, ki obiskujejo izbirni predmet novinarstva na OŠ Elvire 
Vatovec v Pradah (foto: arhiv Nomed)
Učenci, ki obiskujejo izbirni predmet novinarstva na OŠ Elvire Vatovec v Pradah (foto: arhiv Nomed) 

PRADE > Zmagovalni članek z naslovom Ali je vse res? sta napisala Filip Curk in Anes Samardžić iz 7.a razreda in si ga lahko preberete spodaj.

“Omenjeni članek smo skupaj z učenci preoblikovali tudi v radijski prispevek, v katerega smo dodali izjave mimoidočih, ki so nam zaupali, kako sami preverjajo potencialno lažne informacije. S svojimi prispevki so mladi novinarji poskrbeli, da bodo tudi ostali vrstniki in drugi bolj pozorni na resničnost informacij, ki jih vsakodnevno zasledijo v različnih medijev” sporočajo iz zavoda Nomed.

Foto: arhiv Nomed

Ali je vse res?

Ste se kdaj vprašali, ali je to kar preberete ali slišite res? Lažne novice oziroma z angleškim izrazom “fake news” so sestavljene iz namernih laži ali prevar, ki se širijo preko vseh vrst medijev. Preberemo jih lahko v časopisu, slišimo na radiu ali zasledimo na socialnih omrežjih. V sodobnem svetu, kjer ljudje do infomacij najpogosteje dostopajo preko spleta, je širjenje lažnih novic precej enostavno. Žal je dezinformacij vedno več, zato moramo biti toliko bolj pozorni ter sumljive informacije dodatno preveriti.

Na spletu lahko preberemo, da je Ljubljanico preplaval delfin, da so na Kitajskem sloni zaspali od pijanosti in da so pingvini leteli, vendar gre za lažne novice. Vemo namreč, da delfini ne morejo plavati v rekah, saj so morske živali, težko je tudi verjeti, da so se sloni napili z vinom, ali da bi pingvini leteli, saj so ptice, ki ne letijo, temveč svoja krila uporabljajo za plavanje. Zavesti nas ne smejo niti fotografije, ki so lahko predelane.

Za uspešno prepoznavanje lažnih informacij moramo vedno preveriti vir, prebrati novico v celoti in ne sklepati po njenem naslovu, preveriti kdo je njen avtor in kdaj je bila novica zapisana. Priporočljivo je, da najdemo še druge vire o dotični novici ter mnenja strokovnjakov z obravnavanega področja. Vedno pa moramo tudi ozavestiti lastne predsodke in razmisliti ali naša prepričanja vplivajo na presojo o resničnosti novice.

Laž obstaja odkar obstaja resnica, zato moramo vedno uporabiti predvsem zdravo pamet in kritično presojo, ki pripomoreta k zaščiti pred prevaro in lažjo.

Filip Curk, Anes Samardžić


Najbolj brano