Nova soseska: 67 stanovanj v treh stolpičih, z gretjem iz temeljev

Konec maja se bodo prvi kupci lahko vselili v stanovanja v naselju 15. maj v Kopru. Sosesko so uradno odprli včeraj. Od 67 stanovanj v treh stolpičih jih je investitor SGP Pomgrad prodal več kot četrtino, približno polovica pa je rezerviranih.

Več kot četrtino stanovanj so že prodali, več kot polovica pa je rezerviranih Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Več kot četrtino stanovanj so že prodali, več kot polovica pa je rezerviranih Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER> Včeraj, 15. maja, na koprski občinski praznik, je SGP Pomgrad skupaj z županom Borisom Popovičem uradno odprl sosesko 15. maj na istoimenski ulici v Kopru.

Kupci so Primorci

Po podatkih investitorja so več kot četrtino stanovanj že prodali, več kot polovica pa je rezerviranih. “Večina kupcev je domačinov, oziroma so iz primorske regije. Tudi to potrjuje, da smo naselje dobro vključili v okolico,” pravi vodja gradnje Kristian Ravnič.

Stanovanja v slovenski Istri so najdražja v Sloveniji, kažejo podatki Geodetske uprave RS. Kvadratni meter stanovanj, ki so jih od januarja do sredine aprila prodali v Istri, povprečno stane kar 2468 evrov (dobrih 60 evrov več kot v Ljubljani). V Novi Gorici kvadratni meter stanovanja stane 1635 evrov, na Krasu in v Vipavski dolini pa 1403 evre. Najcenejši regiji sta še vedno Prekmurje in Zasavje z 990 oziroma 861 evri za kvadratni meter stanovanja.

“Čeprav časi niso najboljši za take naložbe, nam gre dobro. Upali smo si to začeti in projekt uspešno dokončali,” je ob uradnem odprtju soseske dejal predsednik uprave SGP Pomgrad Tadej Ružič. Zemljišče ob Badaševici so kupili že pred štirimi leti, v zadnjem letu in pol pa na njem zgradili sodobno sosesko. Gradnjo 67 stanovanj v treh stolpičih so načrtovali tako, da bi bila prijetna za bivanje, hkrati pa cenovno ugodna, dodaja Ružič. Za kvadratni meter so postavili ceno od 2250 do 2500 evrov (brez DDV); stanovanja v tretjem nadstropju so dražja od pritličnih. Čeprav je težko napovedovati trende na nepremičninskem trgu, Ružič upa, da bodo v dveh letih prodali vsa stanovanja.

Toplota iz temeljev

Največja prednost soseske je ogrevanje in hlajenje s pomočjo toplotne črpalke in geosond. “V 211 temeljnih pilotov smo prvi v Sloveniji vgradili absorpcijske cevi, po katerih kroži voda iz toplotne črpalke,” pojasnjuje Ravnič. Cevi tako segajo od 32 do 40 metrov globoko, kjer je temperatura približno 14 stopinj Celzija. To toploto izkoriščajo za ogrevanje in hlajenje stanovanj. Poleg tega so na strehe blokov postavili sončne kolektorje za ogrevanje vode, stavbe pa ovili s 14 centimetri izolacije. Vse to bo stroške ogrevanja in hlajenja znižalo za vsaj 30 odstotkov, zagotavlja Ravnič. Zasebnost in varnost stanovalcev bo ščitila ograja okrog soseske, parkirišča pa so uredili v garaži pod njo.

“Še pred nekaj leti je bilo to območje povsem drugačno. Odločitev, kako ga urediti, je bila včasih težka. A trud se nam je poplačal, Koper je ta kompleks sprejel in zaživela je povezava med Semedelo in centrom Kopra,” pravi projektant soseske Andrej Kalamar.

V četrtem stolpiču, ki ga je SGP Pomgrad namenil poslovnim prostorom in je ločen od stanovanjskega dela, je Panvita včeraj odprla mesni center Ave. S tem je svojo ponudbo mesa in mesnih izdelkov slovenskih dobaviteljev razširila tudi na Primorsko. HELENA RACE


Najbolj brano