Nova prečna pomola se ne gledata več iz oči v oči

Pirančani, ki spremljajo dogajanje na gradbišču v mandraču, zadnje dni opažajo, da sta nova prečna pomolčka, ki ju gradijo po podrtju starih, veliko bolj zamaknjena, kot sta bila izvorna. Menijo, da je to še en nestrokoven poseg, ki uničuje prvotno podobo mandrača.

Zadnja češnja na grenki torti razočaranja Pirančanov v zvezi z obnovo mandrača  sta nova prečna pomola, ki sta, pravijo, bolj zamaknjena (na fotografiji je označen razmik) Foto: Tomaz Primozic/Fpa
Zadnja češnja na grenki torti razočaranja Pirančanov v zvezi z obnovo mandrača sta nova prečna pomola, ki sta, pravijo, bolj zamaknjena (na fotografiji je označen razmik) Foto: Tomaz Primozic/Fpa

PIRAN> Investitor zanika, da je spreminjal lego pomolčkov.

“Vsak dan opazujemo, kaj se dogaja na gradbišču v našem mandraču. Ki ga zelo dobro poznamo, saj v Piranu živimo že desetletja. Zato lahko z gotovostjo rečemo, da sta bila prečna pomola prej skoraj v liniji, eden nasproti drugega, zamaknjena sta bila le za približno 20 centimetrov, nič več. Česar skoraj ni bilo opaziti,” se te dni hudujejo nekateri prebivalci Pirana in ribiči. Zadnje gradbeno stanje v mandraču jih namreč čudi in jezi, saj že pogled s prostim očesom pokaže, da sta pomola zamaknjena za dober meter.

KS: “Nobena dokumentacija ne opravičuje zamika”

“V Krajevni skupnosti (KS) smo na sploh še vedno zgroženi zaradi načina obnove mandrača. Nova lega teh dveh pomolčkov pa je še dodaten argument, ki nam daje prav. Nikjer v dokumentaciji, ki smo jo pridobili, nismo zaznali tako velikega zamika teh dveh pomolov. Niti na katastrskem tlorisu niti na slikah v starih knjigah o mandraču. Prepričani smo, da projektant nima dokumenta, ki bi opravičeval tak zamik,” je odločen predsednik KS Piran Davorin Petaros.

Iz občinske hiše odgovarjajo, da dela na prečnih malih pomolih tečejo skladno s konservatorskim načrtom. Levi prečni pomol je širok 4,70 metra, desni pa štiri metre. “pomola nista bila nikoli v enakih gabaritih,” poudarjajo. “Gradimo nova pomola, ki sta drug drugemu nasproti, vendar zamaknjena v skladu z geodetskim posnetkom obstoječega stanja pred začetkom del,” dodajajo. Konservatorka in članica skupine, ki je risala konservatorski načrt, Mateja Kavčič je včeraj za PN povedala, da je vsakršno hudovanje meščanov odveč. Z občine pa še zagotavljajo, da ribiči oziroma lastniki plovil ne bodo prikrajšani za priveze.

Spomnimo, da so oba mala pomola v začetku obnove pristanišča porušili, ker sicer veliki delovni splav, s katerega so zabijali pilote ob obalni zid, ne bi mogel v mandrač. Tedaj je Bruno Purger, predstojnik piranske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine, izdal dovoljenje, da pomola lahko rušijo, vendar pod pogojem, da bodo znova zgradili povsem enaka.

Zamisel o mostičku padla v vodo

Pirančanka Alenka Šuto, nekdanja članica KS, je prepričana, da zaradi nove lege pomolčkov Pirančani nikoli več ne bodo mogli uresničiti zamisli, ki so si jo zadali pred nekaj leti, in sicer, da bi med pomolčkoma zgradili premični povezovalni mostiček po vzoru tistega, ki je nekoč krasil vhod v notranji mandrač, danes Tartinijev trg.

Dela v mandraču bodo trajala še kar nekaj časa. Trenutno poleg gradnje malih pomolov nameščajo še ustrezne železne nosilce, na katerih bodo med predelom gledališča in vzdolž celotnega velikega pomola nameščeni plavajoči pomoli za priveze plovil.

LKF


Najbolj brano