Nov trg med mestom in podeželjem

Po več kot desetih letih zamisli in načrtovanj so začeli urejati središče Šmarij. Prostor med cerkvijo, parkom in domom krajanov bodo povezali in tlakovali z istrskim kamnom. Avtomobili bodo morali parkirišča poiskati drugje.

Avtomobilska pločevina v obnovljenem središču Šmarij ne bo imela prostora Foto: Helena Race
Avtomobilska pločevina v obnovljenem središču Šmarij ne bo imela prostora Foto: Helena Race

ŠMARJE> Zgodbo Šmarij, vrat v osrčje slovenske Istre, sta Krajevna skupnost Šmarje in društvo Pangea začeli pred enajstimi leti. “Šmarje in Gažon sta prvi vasi nad Koprom in nikoli nista dobili take arhitekturne pozornosti kot nekatere vasi v zaledju. Zato smo leta 2003 med krajani izvedli anketo, ki je pokazala, da si Šmarčani bolj želijo podeželske vzorce kot meščanske. Šmarje, ki so bile dvakrat požgane, nimajo nobene dediščine, območje pri cerkvi in spomeniku pa je edini prostor, ki lahko ustvari istrsko vzdušje,” pojasnjuje Andrej Medved, predsednik KS Šmarje.

Pred tremi leti je Urbanistični inštitut Slovenije v projektu, ki ga je dobilo društvo Pangea, izvedel pilotni projekt urbanistične ureditve Šmarij. “Bili smo prva vas, ki smo dobili strokovne podlage za zasnovo celotne vasi. Zdaj to gradivo čaka na nov občinski prostorski načrt. V tem projektu je jedro Šmarij izpostavljeno in zaščiteno kot stavbna kulturna dediščina,” pravi Andrej Medved.

Padle bodo štiri ciprese

Sledil je boj proti črnim gradnjam, ki so v območje okoli cerkve prinesle živobarvne fasade, in urbanistične delavnice, ki so ponudile idejne zasnove, kako urediti središče vasi. Zamislim, da bi trg zaživel kot prizorišče družabnih dogodkov, sta bila naklonjena tudi župnija in bližnji sosed, ki sta odstopila del zemljišč, načrte so uskladili z združenjem borcev za vrednote NOB, ki skrbi za spomenik. Ideje je podprla tudi Mestna občina Koper.

V preteklem tednu so dela stekla in najkasneje v začetku oktobra, ko praznujejo vaški praznik, se bo središče Šmarij pokazalo v novi podobi. “Del zidu okoli parka bomo porušili, padle bodo tudi štiri ciprese. Zid bomo premaknili nekaj metrov proti spomeniku. Navzdol proti cerkvi bodo vodile stopnice, ki bodo na prireditvah služile tudi kot tribune. Vse bo tlakovano z istrskim kamnom, prostor bo od ceste ločen z robnikom,” našteva Medved. Parkirnih prostorov ob parku ne bo več; prostor zanje bodo poiskali v drugi fazi, ko bodo preuredili dom krajanov.

Delali bodo do konca septembra

Za dokumentacijo je poskrbela občina, ki je zanjo odštela 32.000 evrov, še 8000 evrov jo je stal nakup oziroma zamenjava zemljišč. Obnova bo stala 265.000 evrov, od tega bo občina kar 259.000 evrov pridobila iz drugih virov. Na razpisu je občina za izvajalca del izbrala podjetje Adriaing, ki naj bi z deli končal do konca septembra.

Koprska občina je lani namenila še 62.000 evrov za obnovo manjšega kamnitega objekta pri cerkvi. Deloval bo kot informacijska točka, v njem pa so tudi sanitarije in elektrika ter voda, ki ju bodo vaščani lahko uporabljali med prireditvami.

Po ureditvi središča vasi pa Šmarčani ne bodo počivali. “Veliko se govori o ustanavljanju Krajinskega parka Dragonja, pri čemer želi Krajevna skupnost Šmarje prevzeti aktivno vlogo. Nenazadnje je na območju vasi naše krajevne skupnosti večina predvidenega območja parka,” napoveduje Medved.

HELENA RACE


Najbolj brano