Minister Maljevac podprl načrte koprskega stanovanjskega sklada

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je po današnjem delovnem sestanku s koprskim županom Alešem Bržanom napovedal podporo projektom občinskega stanovanjskega sklada do leta 2025 oz. do vzpostavitve novega sistema financiranja na državni ravni. Župan je izpostavil težave pri gradnji zunaj mesta zaradi nejasnih lastniških razmerij.

Minister in župan sta se pogovarjala tudi o problematiki starejših. Foto: Bojan Kralj/STA
Minister in župan sta se pogovarjala tudi o problematiki starejših. Foto: Bojan Kralj/STA

KOPER > Ministrstvo namerava "podpreti vse tiste projekte, ki so v fazi razvoja do leta 2025", je v Kopru napovedal minister Simon Maljevac. Kot je ponovil, nameravajo od takrat naprej vzpostaviti sistem, ki bo omogočal gradnjo 3000 stanovanj letno s podporo iz proračuna.

Župan Aleš Bržan je zatrdil, da bo občina v okviru finančnih zmožnosti gradila kolikor stanovanj je možno, vendar to ni glavni razlog pomanjkanja stanovanj.

"Slovenska Istra ima specifičen problem, kar se tiče različnih hiš, ruševin ali parcel, ki se jih težko aktivira, na račun tega, da je veliko dedičev razmetanih po svetu, nekateri tudi niso več med živimi," je opozoril. Meni, da se ta problem lahko rešuje le medresorsko na ravni ministrstev. Tudi Maljevac je dejal, da je treba o stanovanjski gradnji razmišljati tudi z vidika zemljiške politike.

Občina in njen javni stanovanjski sklad bosta težko gradila več, kot je v načrtu, je ocenil župan. "Govorimo o tem, da bi radi omogočili gradnjo tudi tistim, ki si lahko privoščijo samostojno vlaganje," je pojasnil.

Minister in župan sta se pogovarjala tudi o problematiki starejših. Kot je dejal Maljevac, ga veseli, da se občina strinja s pogledom ministrstva, da morajo biti storitve oblikovane po meri vsakega posameznika. Dejal je, da so se dogovorili o nadaljnjih korakih na področju dolgotrajne oskrbe, vendar podrobnosti ni pojasnil.

Dodal je, da ga bolj od zakona o dolgotrajni oskrbi skrbi pomanjkanje osebja v domovih za starejše, na kar je opozoril tudi Bržan. Maljevac je napovedal, da glede tega pripravljajo interventne ukrepe in da so nekaj predlogov že posredovali vladi, še več jih bodo v prihodnjih tednih.

"Imamo začrtano vizijo, kaj je tisto, kar moramo narediti takoj, predvsem pa kaj je tisto, kar moramo narediti dolgoročno, od dodatnih štipendij do olajšanja postopkov zaposlovanja in olajšanja pridobitve določenih kvalifikacij," je dejal. Dodal je, da se bodo morali pogovarjati tudi o standardih in normativih.

Občina želi po Bržanovih besedah vzpostaviti hospic, vendar bi bila to velika finančna obremenitev, zato upa, da "bodo to začeli vzpostavljati na državni ravni, tudi kar se tiče financiranja teh programov".

Minister je popoldne obiskal tudi dom upokojencev Izola, za katerega meni, da potrebuje nove prostore.


Najbolj brano