Milijonta gostja: V Koper se bom zagotovo vrnila

Mesto Koper je danes pozdravilo milijontega gosta oziroma gostjo, ki je dopoldne pripotovala s potniško ladjo Enchantment of the Seas, ladjarja Royal Caribbean International. Milijonta gostja je Alice Moore, ki prihaja iz ameriške zvezne države Teksas, in je na potovanju skupaj s sestrami.

Mesto Koper je danes pozdravilo milijontega gosta oziroma gostjo, 
ki je dopoldne pripotovala s potniško ladjo Enchantment of the 
Seas, ladjarja Royal Caribbean International, Alice Moore (v 
sredini) Foto: Tomaž Primožic/FPA
Mesto Koper je danes pozdravilo milijontega gosta oziroma gostjo, ki je dopoldne pripotovala s potniško ladjo Enchantment of the Seas, ladjarja Royal Caribbean International, Alice Moore (v sredini) Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > “Ko smo načrtovale potovanje, smo si želele manjše potniške ladje in obiska bolj butične destinacije, kar Koper nedvomno je. Že samo sprehod skozi stari del mesta do Pretorske palače je bil nepozabno doživetje, verjamem, da bomo navdušene tudi nad izletom v prestolnico. Počaščena sem, da sem ravno jaz milijonta gostja,” je na sprejemu povedala Alice Moore in dodala, da se bo v Koper zagotovo vrnila.

Foto: Tomaž Primožič/FPA

Potniški turizem je pomemben za destinacijo Koper

Da je pomorski potniški turizem pomemben za destinacijo Koper, je danes poudaril župan Mestne občine Koper Aleš Bržan: “Zadovoljen sem, da smo tudi v zadnjih letih spodbujali razvoj potniškega turizma in ga oplemenitili s še eno pomembno prelomnico, ko smo sočasno gostili kar štiri potniške ladje ladjarja Azamara. Prepričan sem, da je ta posebna izkušnja le še potrdila našo zavezanost razvoju turizma in gostoljubnosti, kar bomo letos kronali z novim rekordom, ko se bo v koprskem pristanišču vezalo skupaj 80 ladij, za naše mesto pa bo izvedelo novih 120.000 potnikov.”

Predsednica uprave Luke Koper Nevenka Kržan je ob pomembnem mejniku dodala: “Gre za izjemen dosežek, pod katerega se podpisujemo prav vsi, ki smo danes tukaj. Potniški terminal je najmlajši med vsemi 12 terminali našega pristanišča, a je zaradi povezovalne vloge v prostoru, nedvomno poseben. Tu sta svojo stično točko našla gospodarstvo in lokalna skupnost, ki sta v vseh teh letih stkala močne vezi in uresničila številne skupne projekte.”

Letošnja sezona bo rekordna
V 18 letih se je na koprski potniški terminal do danes privezalo 928 potniških ladij. Pomembno prelomnico so zabeležili oktobra lani, ko so v Koper priplule štiri potniške ladje hkrati, kar pet ladij naenkrat pa bo slovensko morje gostilo 5. oktobra letos. Letošnja sezona pomorskega potniškega turizma bo s prihodom 80 ladij in približno 120.000 potniki rekordna. Sicer so v Kopru največ prihodov potniških ladij doslej zabeležili leta 2011, ko je priplulo 78 ladij in skoraj 109.000 potnikov, medtem ko so v letu 2019 z dobrimi 115.000 potniki dosegli mejnik največjega kadarkoli prepeljanega števila potnikov na skupno 72 potniških ladjah. Tudi ta mejnik bo letos presežen, prav tako bodo v letošnjem letu v mestu gostili največjo potniško ladjo doslej. To bo ladja Norwegian Epic, ki bo s 330 metri za pičlih 19 metrov prekosila največjo potniško ladjo Voyager of the Seas, ki je mesto obiskala leta 2011. Slednja je tedaj na krovu pripeljala dobrih 3300 potnikov in približno 1500 članov posadke, ladja Norwegian Epic, ki jo v Kopru pričakujejo konec oktobra, pa bo na krovu pripeljala kar 4100 potnikov in dobrih 1700 članov posadke.

Po današnjem obisku ladje Enchantment of the seas, ladjarja Royal Caribbean International, ki je sicer v koprsko pristanišče prvič priplula maja letos, bodo Koper potniške ladje v septembru obiskale še trikrat, v oktobru na koprskem potniškem terminalu pričakujejo 19 ladij, v novembru pa tri. Zadnja ladja te sezone je napovedana za 13. november.


Najbolj brano