Med Istrani in zaposlenimi vre zaradi parkirišč ob SBI, ki bodo od novembra plačljiva

Parkiranje ob izolski bolnišnici (SBI) je že zdaj podvig, dostope do stavbe dušijo avtomobili. Že nekaj tednov je očitno, da bodo na vhodih kmalu zapornice, kar že jezi obiskovalce in tudi zaposlene. Ti že podpisujejo peticijo proti parkirnini, ki bo neuradno znašala 15 evrov na mesec.

Jani Dernič:  “Plačeval bom najvišjo možno parkirnino.” Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Jani Dernič: “Plačeval bom najvišjo možno parkirnino.” Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA> Ker je dostop do SBI z avtobusi skromen ali ga ni, lokacija mnoge sili, da se pripeljejo z avtom. Direktor Jani Dernič odgovarja, da bo parkirnina bržkone začela veljati novembra, da bo razumna in z njo ne nameravajo bogateti. Cilj je urediti kaos.

Ureditve parkiranja oziroma mirujočega prometa ob SBI se je pred nekaj tedni lotil direktor Jani Dernič. Ker o tem nič uradnega ne vedo ne zaposleni ne obiskovalci, pa delovni stroji in podstavki za zapornice, ki so jih deloma že namestili, že razburjajo.

Za razliko od SBI in nekaterih drugih bolnišnic v šempetrski ne pobirajo parkirnine. Zapornice so nameščene zato, da parkirišč ne bi zasedali tisti, ki ne pridejo na obisk, preiskave ali posege. Obiskovalci in zaposleni parkirajo brezplačno.

Peticija s tremi “ne”

Jeza narašča zlasti med zaposlenimi, saj naj bi neuradno od 15. oktobra dalje za parkiranje na mesec plačevali petnajst evrov. Zato so se organizirali in pooblastili zdravnika Boštjana Lovšina, naj napiše peticijo zoper parkirnino. V dobrem tednu jo je podpisala že skoraj polovica zaposlenih. Ob tem v SBI krožijo celo govorice, da bo vodstvo za vse podpisnike uvedlo sankcije.

“Že prvi dan je peticijo podpisalo 120 zaposlenih, zdaj nas je 300. Pred dobrim tednom smo jo poslali direktorju, odgovora še nismo dobili,” pravi Lovšin. “Še vedno jo podpisujejo. Upamo, da bo ugotovil, da ukrep ni najprimernejši. Svoj “ne” tudi utemeljujemo.”

Zapisali so, da je prometna dostopnost do SBI silno neurejena, javni prevoz pičel, med vikendi in ob praznikih pa ga ni. Pred zapornicami bi nastajali zastoji, kar se že dogaja na spodnjem parkirišču, kjer so pred dnevi zaprli enega od uvozov. Poudarjajo, da so parkirnine utemeljene le v mestnih središčih, kjer ni možnosti širiti parkirišča, ob SBI je veliko prostora.

Drugi “ne” utemeljujejo z ekonomski razlogi: “Če je izgovor izguba v poslovanju, bi bila torej parkirnina dejansko sofinanciranje poslovanja, zaradi obvezne parkirnine bi za toliko znižali plače zaposlenim, kar ni pošteno, če je za slabo poslovanje kriva zavarovalnica ZZZS,” so zapisali.

Tretji “ne” se nanaša na varovanje okolja: “Prižgani avtomobilski motorji pred zapornicami bi z izpušnimi plini dodatno obremenjevali okolje. Nasploh delodajalec ni pristojen za to, da nas okoljevarstveno vzgaja.”

Govorice povezujejo uvedbo parkirnin z ukrepi za zmanjšanje izgube. Dernič to zanika in poudarja, da je izguba posledica plačnika - Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). “Le deloma smo uspeli na arbitraži, a za nazaj ne bomo dobili plačanih storitev, ki so nam jih plačali premalo. Za nazaj najbrž tudi ne bodo plačali zakonsko predpisanega dodatka za dvojezičnost. Upamo, da nam ga bodo priznali za naprej, o tem bodo presojali čez približno mesec dni. Ni res, da novembra ne bo izplačila plač, to so zlonamerne govorice. Širijo jih tisti, ki nam skušajo škoditi.”

Zaskrbljeni tudi krvodajalci

Nad gradnjo zapornic ob SBI so zaskrbljeni tudi prostovoljni krvodajalci, ki redno obiskujejo izolski Transfuzijski center (TC), ki je že skoraj leto dni del ljubljanskega Zavoda za transfuzijsko medicino (ZTM). V transfuzijskem centru so nam pojasnili, da krvodajalci zadnje dni nenehno sprašujejo, ali bodo poslej, ko bodo prišli darovat kri, morali zaradi tega plačati parkirnino. Prepričani so, kar povedo tudi krvodajalcem, da se to ne bo zgodilo, saj ima center že zdaj z bolnišnico dogovorjenih 20 parkirnih mest - za krvodajalce in za zaposlene. Ne vedo pa natančno, kaj se bosta dogovorila ZTM in vodstvo SBI.

Direktor ima svoje parkirišče

Govoricam, ki krožijo v SBI, priliva olje na ogenj dejstvo, da ima tik ob dostopu za reševalce svoje ograjeno parkirno mesto direktor Jani Dernič.

“Lahko njemu,” komentirajo zaposleni. “Že zdaj ima svoje parkirno mesto. Zagotovo bo tudi poslej parkiral brezplačno, olupiti pa namerava zaposlene in bolnike!”

Jezni in zaskrbljeni so tudi bolniki, ki hodijo v specialistične ambulante na preglede in posege. Takole komentirajo: “Bom zato, ker sem zbolel in sem prisiljen priti v SBI, moral še plačati? Če bi imel avtobus do SBI z vseh koncev, bi raje šel z avtobusom, a ta bolnišnica je bogu za hrbtom, zato moraš priti z avtom.”

Dernič: Župane smo opozorili, da ni dovolj avtobusov

Jani Dernič se zaveda, da je dregnil v osir, a pravi, da je mirujoči promet ob SBI nujno treba urediti, saj je zdaj takšen kaos, da niti bolniki, ki so naročeni na preglede, nimajo kje pustiti avtomobila.

Omenja, da imajo v večini krajev, kjer so bolnišnice, urejeno plačljivo parkiranje, strinja pa se, da SBI ni v centru mesta in je dostop do nje otežen. “Že januarja smo poslali vsem trem županom v Istri dopis, naj poskrbijo za redne linije lokalnega avtobusnega prometa do nas, a nismo prejeli nobenega odgovora. Kot mi je znano, si le izolska občina prizadeva za ureditev javnega prometa in menda razmišlja tudi o dostopu do SBI, a uradno o tem nič ne vemo.”

Glede plačevanja parkirnine pojasnjuje: “Parkiranje nameravamo vpeljati novembra ali decembra. Najprej poskusno, da pridobimo podatke, koliko zaposlenih in koliko obiskovalcev prihaja z avtomobili. Urejanje parkiranja smo razdelili v tri faze. Prva obsega namestitev zapornic in delno asfaltiranje parkirišča na zgornji strani.”

Del so se lotili v sodelovanju z Visoko šolo za zdravstvo, SBI bo za to namenila 54.000 evrov iz lastnega žepa. Hkrati namerava tudi šola preveriti, koliko parkirišč zaseda.

Druga faza je obsežnejša, saj mora SBI, skladno s predpisi, do zadnjega dela stavbe urediti dostopno intervencijsko pot s krožiščem. Na severozahodni ploščadi bodo uredili tudi parkirišče za zaposlene. Glede plačevanja parkirnine za zaposlene Dernič pravi: “Vsi dobimo vsak mesec povračilo stroškov za prevoz na delo, parkirnino bodo poravnali iz tega naslova. Tudi jaz bom plačal, in to najvišjo ceno parkiranja, ker pač parkiram pri vhodu.”

Direktor dodaja, da SBI s plačilom parkirnin za obiskovalce in zaposlene ne namerava obogateti: “Vsote bodo razumne tudi za obiskovalce. Od 19. do 7. ure bo parkiranje brezplačno. Parkirnine bodo čez dan, ko je okolica zatrpana s pločevino, deloma tudi po nepotrebnem. O cenah se še pogovarjamo. Svet zavoda bo to obravnaval predvidoma v oktobru.”

JASNA ARKO


Najbolj brano