Mali podjetniki iz centra kot protiutež trgovskim velikanom

Spomladanska napoved, da bodo mali podjetniki iz koprskega mestnega jedra ustanovili stanovsko združenje, se je v začetku tedna uresničila. Na poti do cilja - skupaj prispevati k oživitvi mestnega središča - jim bo pomagala mestna menedžerka.

Združenje trgovcev si bo prizadevalo, da bi bil utrip koprskega mestnega jedra vselej tako živahen kot ob prihodu potniških ladij Foto: Ilona Dolenc
Združenje trgovcev si bo prizadevalo, da bi bil utrip koprskega mestnega jedra vselej tako živahen kot ob prihodu potniških ladij Foto: Ilona Dolenc

KOPER> Združenje trgovcev, gostincev in ostalih podjetnikov mesta Koper je Podjetniško-trgovska zbornica (PTZ) v ponedeljek ustanovila na pobudo Mestne občine Koper (MOK), Regionalnega razvojnega centra Koper (RRC) in skupine koprskih trgovcev. Na čelu združenja je koprski zlatar Ambroz Tomovski.

“Koprskemu mestnemu jedru so zadali hud udarec trgovski velikani na obrobju, ki dihajo kot mesta v malem. Tam postavlja pravila en sam lastnik, medtem ko je v središču Kopra vsak svoj gospodar, zato je tu teže oblikovati skupno strategijo,” Tomovski opisuje glavni razlog za nastanek združenja.

Za vstop vanj se je doslej odločilo le približno deset podjetnikov. Marsikaterega odbija visoka članarina - od 190 do 210 evrov na leto, a Tomovski pričakuje, da se bo članstvo okrepilo, ko bodo vidni prvi rezultati skupnega dela.

Celostna podoba, kartica, katalog ...

Za izvedbo konkretnih zamisli bo kot vezni člen med trgovci, PTZ, MOK in RRC poskrbela mestna menedžerka Mojca Fanedl.

“Vodilo združenja s sloganom Staro mesto svežih nakupov je, da ne obdelujemo vsak svojega vrtička, ampak skupno obdelamo njivo. Samo v medsebojnem sodelovanju namreč vidimo možnost, da se predstavimo kot alternativa trgovskim središčem na obrobju mesta. Da bi lahko to uresničili, bomo skušali ustvariti celostno grafično podobo, izdati nameravamo mestno kartico ugodnosti, svoj katalog nakupov,” pojasnjuje.

Kmalu modna revija trgovcev

Denar za to bo delno namenjala MOK, delno pa ga bodo črpali prek nacionalnih in mednarodnih javnih razpisov. K oživitvi mestnega jedra so podjetniki že prispevali s prilagoditvijo obratovalnega časa ob večjih prireditvah in obiskih potniških ladij.

Poleti so opozarjali na svojo odprtost s sivko pred lokali, naslednja na vrsti pa bo modna revija trgovcev, ki bo prihodnji petek na Titovem trgu. Pod imenom Koper Center združenje opozarja nase prek facebooka, v kratkem pa naj bi dobilo tudi svojo spletno stran.

“Nekaj načrtov za to leto in za začetek prihodnjega pa naj bo presenečenje,” je za zdaj še skrivnostna Fanedlova.

ILONA DOLENC


Najbolj brano