Luško kapitanijo bi “razstavili” in zgradili drugje

Prav mogoče je, da bo v prihodnosti stavba Luške kapitanije stala na povsem drugi lokaciji in ne več na Ukmarjevem trgu 2 tik ob koprskem pomolu. Župan Boris Popovič si je zamislil, da bi ob nujnem protipoplavnem dvigu obalnega zidu in novem tlakovanju hišo takorekoč fizično prenesli ob semedelsko promenado ali nekam proti Žusterni. Kako? Tako da bi objekt razstavili, označili vse kamne in druge arhitekturne elemente in spomeniško zaščiteno stavbo na novo zgradili drugje.

V prihodnosti bodo zaradi poplavne varnosti obalni zid v mandraču dvignili in takrat se bo Luška kapitanija preselila na novo lokacijo. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
V prihodnosti bodo zaradi poplavne varnosti obalni zid v mandraču dvignili in takrat se bo Luška kapitanija preselila na novo lokacijo. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER> Koprski župan je odločen: “Stavba tam, kjer je zdaj, kmalu ne bo več mogla biti. Dejstvo je, da smo zaradi poplavne varnosti dolžni dvigniti obalni zid in tamkajšnje območje na novo tlakovati. Vsi vemo, kaj se zgodi, ko morje poplavi obalo in koliko škode lahko povzroči.”

Hiša bi se “pogreznila” v nov tlak Kmalu se bodo v Mestni občini Koper z dobrodošlo pomočjo evropskega denarja lotili že težko pričakovane obnove ribiškega pomola. Kdaj bo prišel na vrsto del mandrača ob stavbi Luške kapitanije, pa župan ne more napovedati, saj da je naložba odvisna od proračuna, ki pa ga zaradi zapletov z volitvami še ne morejo sprejeti. “To je bilo na seznamu naših letošnjih načrtov, vendar vse kaže, da bomo projekt zamaknili v prihodnje leto,” napoveduje župan.

Kakorkoli, v občini so si zamislili, da bi ob posegih na obalnem pasu istočasno poskrbeli tudi na prenos stavbe na novo lokacijo, saj bi se Luška kapitanija z novim tlakovanjem nekoliko poenostavljeno “pogreznila” v trg, kar bi prej kot ne sprožilo negodovanje, pa tudi sicer bi bila takšna tehnična rešitev najmanj nenavadna.

NATAŠA HLAJ

Kam in zakaj bi se najraje preselili zaposleni v Upravi za pomorstvo in kaj o fizičnem prenosu spomeniško zaščitene stavbe menijo varuhi kulturne dediščine, preberite v ponedeljkovi tiskani izdaji Primorskih novic.


Najbolj brano