Kopalne vode v Izoli kljub razlitju kurilnega olja neoporečne

Kopalne vode na kopališču izolskega Hotela Delfin so po podatkih Arsa kljub nedavnemu razlitju kurilnega olja neoporečne, so sporočili z občine Izola. Mineralnih olj na kopališču niso zaznali, s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pa so vzorci vode skladni tudi glede vsebnosti bakterij, zagotavljajo na občini.

Kopalne vode na kopališču izolskega Hotela Delfin so po podatkih 
Arsa kljub nedavnemu razlitju kurilnega olja neoporečne. Foto: Alenka Penjak
Kopalne vode na kopališču izolskega Hotela Delfin so po podatkih Arsa kljub nedavnemu razlitju kurilnega olja neoporečne. Foto: Alenka Penjak

IZOLA > Konec lanskega leta je iz rezervoarja Hotela Delfin, ki leži približno 100 metrov od obale, zaradi okvare ventila izteklo veliko kurilnega olja. Sprva so v hotelu domnevali, da gre za približno 3000 litrov, kasneje pa so ugotovili, da je količina približno desetkrat tolikšna, smo poročali.

Nekaj olja je po meteornem jašku takoj odteklo v morje, nekaj ga je ostalo ujetega v zemljini, od koder ga voda postopno izpira v morje. V začetku maja so po obilnem deževju olje opazili na površini vode v izolski marini, zaznali so tudi vonj. Okrog onesnaženega območja so postavili plavajoče pregrade, ujeto olje pa odstranjujejo s pivniki.

Kje se nevarna snov zadržuje, še ni znano. Arso in Geološki inštitut napovedujeta novo sondiranje terena. Čeprav so zemljo februarja že sondirali, sondažni izkop doslej ni pokazal onesnaženosti s kurilnim oljem. Od takrat dnevno pregledujejo vse cevovode in jaške v akvatoriju marine in ob pojavu oljnih madežev s podjetjem Eko Plus čistijo zaoljene vode. Priskrbeli so 150-metrsko zaščitno pregrado, baražo, in jo namestili vzdolž obalnega zidu v marini. S tem naj bi preprečili nadaljnje onesnaževanje morja, vendar gredo zelo tanki sloji naftnih madežev tudi preko te zaščite.

Policija pa je zaradi ugotovljenega suma prekrška po zakonu o vodah zoper odgovorno in pravno osebo podala predlog za uvedbo prekrškovnega postopka na okoljski inšpektorat. Glede na zadnje ugotovitve policija nadaljuje tudi s postopkom ugotavljanja, ali gre morda za znake kaznivega dejanja zaradi obremenitve okolja.


Najbolj brano