Klavdiji Kutnar drugi mandat na čelu Univerze na Primorskem

Klavdija Kutnar ostaja rektorica Univerze na Primorskem, ki je na ponedeljkovem predčasnem glasovanju in današnjem prejela kar 62,85 odstotkov glasov.

Stara nova rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar Foto: Tomaž Primožic/FPA
Stara nova rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > “Najlepša hvala vsem volilkam in volilcem, ki ste presodili, da gre Univerza na Primorskem strmo naprej in da bom znala v prihodnjih štirih letih poskrbeti, da bomo s skupnimi močmi našo univerzo popeljali še više, kot je danes,” je dejala Klavdija Kutnar takoj po razglasitvi rezultatov.

Predsednik volilne komisije, izredni profesor dr. Mihael Perman, je predstavil rezultate, ki so še neuradni do potrditve senata Univerze na Primorskem, in sicer Kutnar je prejela 62,85 odstotkov glasov, njen protikandidat, profesor ekonomije in nekdanji dekan na Fakulteti za management Matjaž Novak pa 37,15 odstotkov glasov.

Volilna udeležba med učitelji je bila 81-odstotna (glasovalo jih je 363 od 484), med drugimi zaposlenimi na univerzi 84-odstotna (217 od 257), med študenti pa 6-odstotna (358 od 5556). Glasove so sešteli po algoritmu, ki ga je sprejel senat univerze na podlagi zakona o visokem šolstvu. Slednji predvideva, da dobijo učitelji 70-odstotno težo pri izračunu končnega rezultata, drugi delavci 20, študenti pa 10-odstotno, je pojasnil predsednik komisije Mihael Perman.

Njenemu izzivalcu tako ni uspela namera, da bi prekinil že tri mandate dolgo vladanje ekipe prejšnjega rektorja dr. Dragana Marušiča in uvedel spremembe, zlasti je želel uvesti drugačen način delovanja univerze - od spodaj navzgor.

Tudi pred štirimi leti je bila doktorica matematike Klavdija Kutnar izvoljena brez težav, saj sploh ni imela protikandidata.

Pred volitvami je v predstavitvi svojega programa poudarila, da je pot, ki jo je začrtala ob svojem prvem mandatu, prava: “Ponosni smo lahko, da smo UP uvrstili na globalno univerzitetno mrežo. Za naslednje štiriletno obdobje je izredno pomembno, da vse priložnosti, ki so nastavljene, s pridom izkoristimo. Najpomembnejše pa je, da delujemo še naprej kakovostno in družbeno odgovorno.” Med njenimi prednostnimi nalogami v novem mandatu so inovativni študijski programi, nadaljevanje že začetih investicij ter pridobivanje novih študentskih postelj.


Najbolj brano