“Kampusa sta nujna za razvoj Univerze na Primorskem”

Rektor Univerze na Primorskem Rado Bohinc je predstavil naložbe. Med drugim je naznanil, da so dela na prvem bloku kampusa Livade v Izoli stekla in da bodo predvidoma končana konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta. Opozoril je, da bi bilo neracionalno zaustaviti naložbe v teku, ki da so nujne za nadaljnji razvoj univerze.

Rado Bohinc Foto: STA
Rado Bohinc Foto: STA

KOPER> Gradnja bloka kampusa Livade je zastala zaradi stečaja izvajalca, podjetja GPG, a so z večino podizvajalcev sklenili pogodbe, tako da delajo naprej, je na današnji novinarski konferenci v Kopru pojasnil Rado Bohinc. Škoda zaradi zamenjave izvajalca del sicer po njegovi oceni ne bo zelo velika.

V pričakovanju dovoljenja za drugi blok

Pri skoraj šest milijonov evrov vredni gradnji so stroški zaradi zamenjave izvajalca narasli za približno 480.000 evrov brez DDV, kar bodo večinoma pokrili z izplačano bančno garancijo, ki znaša 470.000 evrov. Zaradi slabo izvedenih del bo sicer še dodatnih 35.000 evrov stroškov, dodaten denar pa bodo potrebovali tudi za dodatno opremo za izvajanje študija kineziologije.

Cena prvega bloka je sicer le del zneska za celoten kampus, ki naj bi stal približno 60 milijonov evrov.

Na univerzi pričakujejo, da bodo novembra pridobili gradbeno dovoljenje za študentski dom z 284 ležišči, decembra ali v začetku leta 2012 pa naj bi dobili gradbeno dovoljenje za drugi blok.

Pred koncem meseca razpis za temelje Sonca

Glede okoli 69 milijonov evrov težkega projekta kampusa Sonce bodo pred koncem oktobra objavili razpis za temeljenje ter razpis za javno-zasebno partnerstvo za poslovno-tržni del projekta, je napovedal Bohinc. Do konca meseca naj bi padla odločitev, ali bodo tudi za predvideno gradnjo treh objektov za študentske domove za skupno 326 ležišč prav tako šli v javno-zasebno partnerstvo.

Tudi evropski in proračunski denar

Bohinc je kot vire financiranja za oba projekta poleg javno-zasebnega partnerstva navedel še neizkoriščeno poroštveno posojilo v višini 5,6 milijona evrov, možnost črpanja evropskega denarja in enajst milijonov evrov, ki so bila za investicije v kampus Sonce načrtovana v zadnjem, nesprejetem predlogu rebalansa proračuna. Rektor pričakuje, da bo ta državni denar potrjen v rebalansu proračuna, ki ga bo pripravila nova vlada. Če bo tako, bodo nemoteno gradili.

Nujno za razvoj univerze

Sicer pa je Bohinc glede naložb poudaril, da "bi bilo nadvse neracionalno in tudi ne preveč politično modro, če bi kdor koli pomislil, da zaustavi ta tek". Izvedba omenjenih projektov je namreč nujna za razvoj univerze, je dodal.

Predstavnik visokošolskega ministrstva Mitja Valič je priznal, da so viri financiranja za nadaljevanje teh investicij trenutno sicer nejasni, da pa je projekte v tej fazi treba nadaljevati, tudi ob ustrezni finančni podpori vlade.

Kot je še omenil Bohinc, bodo verjetno še v tem mesecu z visokošolskim ministrstvom podpisali pogodbo o prenosu objekta Servitskega samostana na državo. Glede prenove palače Baseggio (Borilnice) pa je pojasnil, da so dela začasno prekinili zaradi nujnih sprememb gradbenega dovoljenja, da pa so zadeve uredili in se bo zato prenova v kratkem nadaljevala.

STA


Najbolj brano