Kako poteka obnova palače Kazina, sedeža Obalnih galerij

Gradbeni odri ob stavbi Obalnih galerij ob Tartinijevem trgu kažejo, da je obnova secesijske palače v polnem teku. Posebno restavratorji so zavezani k strogemu varstvenemu režimu, ki naj bi mu okvir dajalo kulturnovarstveno soglasje in nadzor odgovornega konservatorja.

Nad kulturnimi spomeniki, kot je stavba Kazina, sta pri  obnovi potrebna še večji strokovni nadzor in  sodelovanje med  dediščinarji in gradbeniki, ki se jim navodila konservatorske stroke kaj hitro rada izmuznejo iz rok.  Foto: Lea Kalc Furlanič
Nad kulturnimi spomeniki, kot je stavba Kazina, sta pri obnovi potrebna še večji strokovni nadzor in sodelovanje med dediščinarji in gradbeniki, ki se jim navodila konservatorske stroke kaj hitro rada izmuznejo iz rok.  Foto: Lea Kalc Furlanič

PIRAN> Ker so grobi posegi gradbincev na območje piranskega pomola v mestu zadnje dni dvignili precej prahu, se Pirančani upravičeno sprašujejo, kako poteka obnova še enega kulturnega spomenika v njihovem mestu: secesijske palače Obalnih galerij, imenovane Kazina.

Tudi nas je zanimalo, ali nadzorniki gradbenih delavcev, ki od jeseni vihtijo zidarske žlice in orodje v notranjosti palače Kazine, kakorkoli škodujejo spomeniško zaščiteni stavbi in ali odgovorni restavratorji pazijo, da spoštujejo soglasje, ki ga je zavod za varstvo kulturne dediščine izdal kot enega od pogojev za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Znotraj na novo, zunaj po starem

V kakšni fazi so obnovitvena dela na objektu? Zanje je občina na razpisu kulturnega ministrstva lani maja dobila 495.000 evrov, do končne vsote investicije približno 1,800.000 evrov pa je in še bo kandidirala za evropska sredstva. Po vsej verjetnosti bo v ta namen prodala tudi kakšno zemljišče, kakor je bil sklep v okviru odloka o proračunu na zadnjem občinskem svetu.

LEA KALC FURLANIČ

Več o tem lahko preberete v sredini tiskani izdaji Primorskih novic.


Najbolj brano