Kako obnoviti star objekt

Inštitut za dediščino Sredozemlja je pripravil projekt, ki predvideva vzpostavitev informacijske točke za prebivalce starih mestnih jeder za pomoč pri obnovi kulturne dediščine.

Neža Čebron Lipovec: “Osnovno vodilo pri obnovi spomeniško zavarovanih objektov je ohranjanje avtentičnosti.”    Foto: Maja Pertič Gombač
Neža Čebron Lipovec: “Osnovno vodilo pri obnovi spomeniško zavarovanih objektov je ohranjanje avtentičnosti.”  Foto: Maja Pertič Gombač

KOPER> Je moja hiša spomeniško zaščitena?, Kako se lotiti obnove strešnega ogrodja ali kamnitih okenskih okvirjev?, Kje najti ljudi, ki to znajo?, Katera soglasja rabim?, Ali obstajajo kakšni fondi?, ... so vprašanja, ki se porajajo prebivalcem starih mestnih jeder oziroma lastnikom spomeniško zaščitenih nepremičnin, ki jih je potrebno obnoviti.

“Dogaja se, da se lastniki starih objektov, četudi pridobijo kulturnovarstvene pogoje Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKD) vsakič ne znajdejo, kako se lotiti obnove. V našem projektu smo predvideli informacijsko pisarno, v kateri bi ljudje dobili vse potrebne informacije, napotke, pomoč, kako se lotiti in izpeljati obnovo, kje pridobiti dokumentacijo, pravno pomoč in pomoč pri iskanju denarja, ” pojasnjuje nosilka projekta Neža Čebron Lipovec.

Skupaj s svojimi kolegi na Inštitutu za dediščino Sredozemlja Univerze na Primorskem je prisluhnila številnim potrebam prebivalcev in pristojni ustanovi, ki skrbi za dediščino, ZVKD. “Lastniki ne vedo, kakšne materiale uporabiti, katere arhitekturne spremembe so dopustne, ne upoštevajo naših pogojev. Če jih prijavimo inšpekciji, so postopki dolgotrajni,“ navaja vodja ZVKD Piran Bruno Purger.

V Info točki bi delala dva konservatorja z izkušnjami v praksi (arhitekt, umetnostni zgodovinar, konservator), še eden bi skrbel za spletno stran, eden pa na terenu. Svetovalca v pisarni bi črpala iz skupne baze podatkov. Sodelovala bi Univerza, ZVKD in občina. Info točka bi bila neprofitna organizacija.

Snovalci že usposabljajo kader, ki bi delal v pisarni, če bo projekt čez leto ali dve izbran in bo tako zanj zagotovljen evropski denar.

LKF


Najbolj brano