Istra kot evropska prestolnica kulture

Piran, Izola, Koper in Ankaran se bodo potegovali za naziv Evropska prestolnica kulture leta 2025. Štiri obalna mesta bodo kandidirala pod imenom Piran-Pirano 4 Istria 2025, v boju za naziv, ki prinaša velik razvojni pospešek celotni regiji, pa bodo imeli konkurenco v Novi Gorici, Ljubljani, morda tudi Ptuju in Kranju.

  Foto: Občina Piran
Foto: Občina Piran

PIRAN > “Za Istro je naša kandidatura nedvomno zgodovinski trenutek, saj prvič združuje vse štiri obalne občine v skupen kulturni projekt evropske razsežnosti s poudarkom na gospodarski rasti. Naš namen je, da spremenimo odnos do kulture in kulturnih dejavnosti na širšem čezmejnem območju, saj je ravno kultura vseskozi povezovalni element naše multikulturne Istre,” ob najavi kandidature istrskih občin za Evropsko prestolnico kulture pravi zunanja strokovna sodelavka Martina Gamboz, ki vodi ožjo delovno skupino za pripravo kandidature. Rok za oddajo kandidatur poteče 31. decembra.

Za Istro 2025

Če smo februarja pisali, da istrski kulturni delavci spodbujajo župane h kandidaturi, so sedaj župani že podpisali pismo, s katerim uradno potrjujejo namero o skupni kandidaturi za Evropsko prestolnico kulture leta 2025. Ustanovili so tudi umetniški svet, ki vključuje 15 priznanih predstavnikov kulture v Istri in Sloveniji. Med njimi so tudi Katja Pegan, Patrik Greblo, Franco Juri, Borut Jerman in Neva Zajc.

Župani so se zavezali, da bodo delovali po načelih multikulturnosti, ki temelji na kulturni identiteti s poudarkom na dediščini kraja, in po načelu vzgoje mladih in otrok, prihodnjih odjemalcev kulture in nosilcev multikulturne identitete. Tretje načelo zajema Istro kot enovit kulturni prostor in stičišče kultur, četrto pa medinstitucionalno trajnostno naravnano kulturno sodelovanje in povezovanje izvajalcev, kar bo prineslo bolj kakovostne projekte.

Partnerji tudi iz Italije in Hrvaške

Piran in partnerska mesta se bodo za naslov Evropska prestolnica kulture prijavili z imenom Piran-Pirano 4 Istria 2025. Številka štiri predstavlja štiri istrska mesta, v angleščini pa lahko pomeni tudi “za” in bi lahko ime prebrali kot Piran-Pirano za Istro 2025.

Sodelujoče občine, pojasnjuje Martina Gamboz, razmišljajo, da bi k sodelovanju pritegnile partnerje iz Italije in Hrvaške. Včeraj sta s piranskim županom Đeniom Zadkovićem obiskala Trst, te dni sledi Pulj.

“Gre za zelo prestižen naziv, ki ga je doslej pridobilo okoli 70 evropskih mest. To je naziv, ki prinaša novo raven kakovosti življenja v povezavi s kulturo, gospodarstvom in turizmom. Gre za zbližanje evropskih držav in narodov, poudarjanje njihovega kulturnega bogastva in raznolikosti ter iskanje skupnih zgodovinskih in drugih vrednot s poudarkom na trajnostnih učinkih. Naziv Evropska prestolnica kulture je hkrati ena najbolj prepoznavnih in cenjenih blagovnih znamk Evropske unije,” dodaja piranski župan. Nenazadnje študije izkazujejo, da en evro vložen v projekt EPK ustvari vsaj štiri evre v gospodarstvu.


Najbolj brano