Inšpektor zamočil, sankcij ne bo, plaže pa tudi še ne

V ministrstvu za okolje in prostor so po šestih mesecih birokratskega premlevanja pritrdili stališčem gradbenega podjetja Grafist, da imajo v rokah vse potrebne dokumente za odvoz mulja s Semedelske promenade na deponijo na ankaransko bonifiko. Prevoz in odlaganje materiala jim je v začetku februarja z odločbo preprečil inšpektor za okolje in prostor Raul Cotič.

Na območju med semedelsko promenado in Piransko cesto leži še vsaj 12.000 kubičnih metrov “morskega blata” Foto: Jaka Jeraša
Na območju med semedelsko promenado in Piransko cesto leži še vsaj 12.000 kubičnih metrov “morskega blata” Foto: Jaka Jeraša

KOPER> Gradbena dela so medtem obstala, v Grafistu pa so v pol leta pridelali za dobrih 160.000 evrov stroškov oziroma škode. Bodo zaradi očitno napačne inšpektorjeve presoje denar poskušali izterjati od države, ki je odgovorna za ravnanje svojih uslužbencev? “Za zdaj nimamo v mislih kakšne tožbe,” je bil previden lastnik Grafista Ante Guberac.

Nič o sankcijah za inšpektorja

V Inšpektoratu za okolje in prostor (IRSOP) odločbo ministrstva spoštujejo in je ne komentirajo. Kljub temu nas je zanimalo, kaj v svoj zagovor pravi inšpektor Raul Cotič. Odslovil nas je s kratkim pojasnilom, da kot uslužbenec IRSOP ne sme dajati izjav, saj da je za to zadolžena služba za odnose z javnostmi. Na vprašanje, ali se mu je že kdaj zgodilo, da je izdal odločbo, ki jo je nato MOP razveljavil, pa pravi: “Že dolgo časa sem inšpektor, vendar se mi kaj takšnega še ni zgodilo.”

Po načrtih naj bi v morje nasuli predvidoma 1800 kubičnih metrov rečnega proda v dolžini 300 metrov (od začetka promenade s koprske strani do razgledišča). Od obale proti odprtemu morju naj bi ga bilo za 20 dolžinskih metrov, debelina nanosa pa bi bila okrog 30 centimetrov. Kup prodca, ki že nekaj časa sameva ob gradbišču, ne bo dovolj za te načrte, zato ga bodo morali še pripeljati iz območja reke Soče. Direktor Grafista Branko Vidovič še ne ve natančno, kdaj ga bodo nasuli v morje. “Najbolje bi bilo, če bi to storili pred začetkom prihodnje turistične sezone,” svetuje. Na vprašanje PN, kako bodo preprečili vdor mulja na novo nasuti prod, pa sogovornik zagotavlja, da so našli ustrezno tehnično rešitev. “Med prod in mulj bomo namestili posebno geomrežo iz filca, ki bo zaščitila prod. Poleg tega bomo na zunanjem delu v morju uredili neke vrste skalomet,” razlaga Vidovič.

Ob tem smo pri Heleni Lovše Vrhovec z IRSOP še izvedeli, da zaradi napačne odločitve okoljskega inšpektorja v zadnjih desetih letih niso plačali nobenega odškodninskega zahtevka. “V zadevah, pri katerih so pritožniki uspeli, pa je IRSOP poravnal stroške postopka in sicer iz proračuna,” pravi.

Ali bodo torej v MOP kakorkoli sankcionirali inšpektorjevo napačno odločitev? Kot pravijo, niso pristojni za presojanje dela inšpektorja. “Dejstvo, da je ministrstvo odločilo, da se odločba inšpektorja odpravi, še ne pomeni, da inšpektor odškodninsko odgovarja za svojo odločitev,” so sporočili iz MOP. O drugih morebitnih sankcijah, kot je, denimo, premestitev na drugo delovno mesto ali kaj podobnega, se niso izrekli.

Kmalu spet odvoz mulja v Ankaran

Mestna občina Koper (MOK) oziroma Grafist zdaj lahko nadaljuje dela v skladu s pravnomočnim gradbenim dovoljenjem. Guberac napoveduje, da bodo mulj ponovno začeli odvažati na ankaransko bonifiko najverjetneje sredi meseca.

Po okvirnih izračunih Branka Vidoviča iz Grafista naj bi bilo na območju med semedelsko promenado in Piransko cesto še vsaj 12.000 kubičnih metrov “morskega blata”, približno 4000 kubičnih metrov pa ga je že deponiranega pri Ankaranu.

Nova uredba ne velja za nazaj

Ante Guberac pravi, da so se po prejetju inšpekcijske odločbe v začetku februarja nemudoma pritožili na takšen ukrep. “Inšpektorja smo zaman prepričevali, da so posegi, ki smo jih izvajali, opredeljeni v gradbenem dovoljenju iz septembra 2006. Dokumentu je bil priložen tudi lokacijski načrt, ki določa zemljišče za odlaganje na ankaranski bonifiki,” navaja Guberac.

Na kaj se je pravzaprav skliceval Cotič, ko je od Grafista zahteval, da vrne izkopani material z morskega dna v morje in prekine z nalaganjem v Ankaranu? Iz odločbe ministrstva za okolje je razvidno, da se je skliceval na uredbo iz leta 2008, ki je zahtevala nekoliko drugačen postopek pridobivanja soglasij za izkopani sediment (po novem je treba predložiti še okoljevarstveno dovoljenje, ki ga izdaja Agencija RS za okolje). Uredba iz leta 2008 pa ne more za nazaj (retroaktivno) spreminjati pravnomočnih gradbenih dovoljenj. Zato je ministrstvo ugotovilo, da je “upravni organ prve stopnje napačno uporabil materialni predpis”.

Sezona je izgubljena

Tokratna turistična, predvsem pa kopalna sezona, je za letos izgubljena. “Ker zaradi zapletov s prepovedjo nismo pravočasno odpeljali mulja, si niso mogle slediti preostale faze urejanja. Če bi šlo vse po načrtih, bi lahko že pred poletjem v morje nasuli prod. Tega ne bomo uspeli narediti, ker potrebujemo najmanj mesec in pol, da odstranimo ves mulj,” je jasen Guberac. Plato med promenado in cesto bodo nato zatravili.

Na koprski občini smo še vprašali, kdaj bodo v morje namestili plavajoče pomole, ki so bili del načrta za ureditev semedelske promenade, in kdaj nameravajo zgraditi nov mostiček čez Badaševico, vendar pojasnil zaradi dopustov nismo dobili.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano