Glas svetnikov za EPK

Predstavitev kandidature Pirana in ostalih istrskih občin za Evropsko prestolnico kulture (EPK) v letu 2025 je danes prepričala piranske svetnike. Soglasno so glasovali za kandidaturo in ji s svojo politično podporo pritaknili dodatne točke

Martina Gamboz in Borut Jerman sta občinskim svetnikom 
predstavila projekt Evropske prestolnice kulture.   Foto: Alenka Penjak
Martina Gamboz in Borut Jerman sta občinskim svetnikom predstavila projekt Evropske prestolnice kulture.  Foto: Alenka Penjak

PIRAN > Predstavitev dosedanjih korakov, ki Piran, Koper, Izolo in Ankaran vodijo h kandidaturi za Evropsko prestolnico kulture (EPK) v letu 2025, sta včeraj piranskim svetnikom skozi pisno gradiva predstavila vodja kandidature Martina Gamboz in Borut Jerman, namestnik vodje skupine.

Občinski svet so najbolj zanimali odgovori na vprašanja, kako je s finančnim ozadjem projekta in kdaj bo lahko javnost videla kandidaturno knjigo s kulturno-razvojnimi projekti vred.

Ministrstvo za kulturo, ki predstavlja informativno točko za EPK v naši državi, je sporočilo, da bo proračun za EPK, ki bo sofinanciran do 50 odstotkov, znesel 30 milijonov evrov. Ta denar je namenjen pripravam zmagovalnega mesta za prihodnjih šest let, do leta 2025. kdo bo zmagal v tokratni konkurenci, pa bo znana decembra 2020.

Znano je, da projekt financirajo občine, gospodarstvo s svojimi donacijami ter kulturno ministrstvo, in sicer po tretjinah, kot smo slišali včeraj. Kje bodo občine dobile preostali del denarja in koliko bo dalo istrsko gospodarstvo, še ni znano.

“Prinaša pa ta naziv prednosti pri črpanju denarja iz evropskih razpisov. Občine bodo lahko svoje stroške pokrile tudi iz evropskih virov, kar so mnoge kulturne prestolnice v preteklosti uspešno storile,” je pojasnila Martina Gamboz.

Borut Jerman je dodal, da bi lahko v Istri z evropskim denarjem zgradili tudi kakšen nov kulturni objekt, če bo njegova vsebina skladna s samim programom EPK. Je pa v sklopu EPK zaželeno obnavljanje kulturne dediščine in ponovna raba doslej zapuščenih prostorov.

In zakaj so prepričani, da bo Piran premagal Ljubljano, ki prav tako kandidira? “Glavna mesta bolj izjemoma dobijo nazive, res pa je, da smo Ištrijani trmasti in čas je, da to pokažemo svetu,” je odgovoril Jerman.

Na spletni strani piran.si je moč v rubriki, namenjeni občinskim sejam, poiskati podrobno pojasnjene vse dosedanje korake ekipe, ki trmasto potiska projekt in vanj verjame.


Najbolj brano