Gasilske in vojaške cisterne že od jutra dovažajo vodo iz reke Unice v Istro

Na črpališču vode v reki Unici, ki ga je včeraj vzpostavila Uprava RS za zaščito in reševanje s partnerji, danes že od zgodnjega jutra polnijo gasilske in vojaške cisterne, ki vozijo vodo v vodarno pri Cepkih.

Prihod avtocistern v vodarno Rižanskega vodovoda pri Cepkih Foto: Veronika Rupnik Ženko
Prihod avtocistern v vodarno Rižanskega vodovoda pri Cepkih Foto: Veronika Rupnik Ženko

PLANINA, KOPER > Že od 6.45 enota za prečrpavanje vode iz Celja z vodo iz reke Unice polni osem vozil - štiri gasilske cisterne (med drugim tudi cisterno PGD Idrija) in štiri vojaške, s kapaciteto približno 10.000 litrov.

“Zahvaljujemo se vladi Republike Slovenije za hitri odziv pri reševanju vodooskrbe slovenske Istre. Ta interventni ukrep prevažanja vode s cisternami predstavlja unikum, saj gre za izjemno velike količine vode – 5000 kubikov dnevno, zato je to še posebej velik zalogaj,” je povedal vodja sektorja oskrbe s pitno vodo v Rižanskem vodovodu Darij Križman.

Še naprej varčno in odgovorno v izogib redukcijam!

V naslednjih dneh je, kot pravi, vse odvisno od tega, koliko dežja bo padlo v zaledju izvira reke Rižane in od dodatnih količin vode, ki jih bodo cisterne v organizaciji Uprave RS za zaščito in reševanje pripeljale na vodarno. “Zelo pomembo je da se tudi v naslednjih dneh naši občani obnašajo enako varčno in odgovorno, kot so se do sedaj, ker se s tem odpira možnost, da se celo izognemo redukcijam,” je še poudaril Križman.

Kot smo že poročali, je akcija stekla, potem ko je vlada na petkovi dopisni seji potrdila načrt zagotovitve interventnih prevozov vode za zagotovitev zadostnih količin pitne vode za oskrbo slovenske Istre.

V Rižanskem vodovodu so s hitrim odzivom pristojnih zelo zadovoljni. Direktor Martin Pregelj računa, da se jim bo na ta račun uspelo izogniti redukcijam vode v Istri. “Naš prvi in glavni cilj je, da ohranimo na sleherni pipi pitno vodo.”


Najbolj brano