Denarja za celovito obnovo solin pa ni

V Krajinskem parku Strunjan (KPS) nadaljujejo obnovo solinskih nasipov ob rečici Roja, ki jih je leta 2008 in 2009 močno poškodovalo visoko plimovanje. Prihodnje leto naj bi prišel na vrsto še mostiček, ki ga uporabljajo solinarji za prečkanje struge.

Delavci VGP Drava se te dni pripravljajo na obnovo nasipov ob rečici Roja, ki se skozi soline steka v morje Foto: Nives Krebelj
Delavci VGP Drava se te dni pripravljajo na obnovo nasipov ob rečici Roja, ki se skozi soline steka v morje Foto: Nives Krebelj

STRUNJAN> Decembra 2008 in leto kasneje je morje povsem preplavilo Strunjanske soline, pri čemer je prebilo oziroma močno poškodovalo nasipe in s tem povzročilo veliko škodo na solinah. Podobno se je zgodilo tudi v Sečoveljskih solinah. Leta 2009 je vlada za obnovo solin Krajinskemu parku Sečoveljske soline namenila približno 1,3 milijona evrov, KPS pa 1,2 milijona evrov.

V javnem zavodu KPS so načrtovali, da bi s tem denarjem najprej obnovili spodnja kraka nasipov ob rečici Roja, s čimer bi poskrbeli za glavni delež poplavne varnosti. Delavci VGP Drava (podjetje je od leta 2003 koncesionar za izvajanje nalog obveznih gospodarskih javnih služb na področju urejanja voda) so se dela lotili jeseni 2009, vendar ga niso uspeli končati in so ga lani prekinili.

Po nekajmesečnem premoru - po besedah Marka Starmana, direktorja javnega zavoda KPS so tudi čakali na zemljo iz predora Markovec - so se pred nekaj dnevi začeli pripravljati na drugo fazo obnove nasipov ob Roji v dolžini 150 metrov. Delavci VGP Drava sicer šele pripravljajo gradbišče, začetek “pravih” posegov pa je odvisen tudi od vremena. “Tokrat bodo spremenili metodologijo dela. Ne bodo namreč uporabljali plovila, ampak bodo delali s kopnega, z manjšimi stroji, odre bodo postavili v strugo. Starega zidu ne bodo porušili. Ob njem bodo zgradili novega, kar bo statično boljša rešitev,” je pojasnil Starman.

Kot zagotavlja Starman, gradbena dela ne bodo ovirala pridelave soli. “Kanali bodo ostali pretočni, tako da bodo soline normalno delovale,” je napovedal. Tokratna obnova nasipov bo le delček v mozaiku vsega, kar bi morali postoriti v Strunjanskih solinah, a kaj, ko za to nimajo denarja. “Od ministrstva za kmetijstvo že poldrugo leto čakamo denar za celovito obnovo solin,” je Starman razkril enega od glavnih razlogov.

NIVES KREBELJ


Najbolj brano