Cvetovi bodo segali štiri metre visoko

Na Seči, ob Jernejevem kanalu, bodo sprehajalci čez nekaj tednov že lahko občudovali cvetove dveh agav. Te rastline cvetijo samo enkrat v svojem življenju, včasih je na to treba čakati dolgo, tudi več desetletij. Ko je agava v tem najlepšem trenutku in razpre dolgo pričakovani cvet, pa postopoma začne umirati.

Domačin Uroš Štibilj ob eni izmed agav na Seči, ki bosta v nekaj 
tednih zacveteli, nato pa odmrli.
Domačin Uroš Štibilj ob eni izmed agav na Seči, ki bosta v nekaj tednih zacveteli, nato pa odmrli. 

SEČA > Domačini s Seče radovedno spremljajo ogromni agavi, ki že dolgo rasteta na sončnem pobočju nad Jernejevim kanalom. Agave so na Primorskem kar pogoste, a ti dve se zdaj pripravljata na cvetenje, kar je v življenju teh rastlin izjemen dogodek. “V dveh mesecih je pognalo steblo, štiri metre je zdaj visoko, vsak dan je vidno raslo,” pravi sosed Uroš Štibilj, ki zdaj čaka, da bosta agavi zacveteli: “Sam tega pri svojih 53 letih še nisem videl,” še dodaja.

Da je pri agavah, ki rastejo pri nas, treba potrpežljivo čakati, da zacvetijo, potrjuje tudi Jože Bavcon, vodja Botaničnega vrta v Ljubljani: “V Mehiki, kjer so doma, je njihovo cvetenje nekaj običajnega, pri nas pa je na cvetove treba čakati dolgo, tudi 30 let.”

Temu botrujejo razmere pri nas, ki so zanje bolj neugodne kot v njihovi domovini. Ta sega od zahodnega dela ZDA proti jugu čez Mehiko, agavo pa najdemo tudi v Srednji Ameriki in vzhodni Indiji. So pa odporne in trpežne, pri nas prezimijo brez težav.

Cvetenje spodbudil stres?

“Lahko da je cvetenje pri teh dveh agavah letos spodbudil stres - najprej je bilo toplo, potem pa nas je zajel pozen hlad,” ugiba Bavcon. Agavi bosta zacveteli v nekaj tednih, konec julija ali v začetku avgusta, praviloma pa cvetijo mesec do dva.

Če se bodo cvetovi oprašili, bosta agavi s Seče razvili tudi semena. Toda matični rastlini se bosta po cvetenju postopoma posušili in odmrli. Zato pa agave tako rekoč vsako leto razvijejo stranske poganjke, iz katerih se razvijejo nove rastline.

Po cvetenju bo steblo olesenelo. Nekateri vedo povedati, da so v Dalmaciji, kjer je agav še več, domačini včasih olesenela stebla uporabljali kot vesla. “Da, to bi bilo možno. Steblo je visoko, žilavo in lahko,” še pritrjuje Bavcon.


Najbolj brano