Četverica luških nadzornikov pred slovesom

Luka Koper bo s prihodnjim tednom dobila precej prenovljen, tako rekoč nov nadzorni svet. Delničarji bodo na skupščini odločali o odpoklicu štirih predstavnikov kapitala, med njimi tudi Francija Matoza, ki predseduje nadzornemu svetu. Na dnevnem redu pa je tudi predlog o imenovanju novega nadzornika, predstavnika lokalne skupnosti Boruta Škabarja.

V Luki so  lani pretovorili več kot milijon kontejnerjev. Foto: Jaka Jeraša
V Luki so lani pretovorili več kot milijon kontejnerjev. Foto: Jaka Jeraša

KOPER > Sklic izredne skupščine, ki bo 6. februarja, je zahteval Slovenski državni holding (SDH) v svojem imenu in v imenu države, Luka je namreč v večinski državni lasti. Delničarji bodo tako odločali o tem, da iz nadzornega sveta odpokličejo Francija Matoza, Nevenko Črešnar Pergar, Andreja Koprivca in Božidarja Godnjavca. Namesto njih je SDH predlagal, da mesto nadzornika kot predstavniki kapitala zasedejo Barbara Nose, ki je v prejšnjih letih že bila članica nadzornega sveta Luke, ljubljanski odvetnik Mirko Bandelj, svetovalec generalnega direktorja Slovenskih železnic Jožef Petrovič in Boštjan Rader iz SDH.

Matoza, ki nadzornemu svetu tudi predseduje, predlog odpoklica ni presenetil. Vseeno pa ga - glede na zgodovinske rezultate Luke ter delo, ki sta ga opravila nadzorni svet in uprava - čudi, da se lastnik odloča za menjavo nadzornikov.

Za odpoklic nadzornikov je potrebnih 75 odstotkov glasov in glede na lastniško razmerje o razpletu na skupščini ni dvoma. Vprašanje pa je, ali bo menjavi nadzornikov sledila zamenjava uprave. Matoz upa, da se - v dobro Luke - to ne bo zgodilo.

Na skupščini bodo delničarji imenovali tudi novega nadzornika, predstavnika lokalne skupnosti Boruta Škabarja, koprskega podjetnika. To mesto je že več mesecev prazno. Do izvolitve za poslanko Gibanja Svoboda ga je zasedala Tamara Kozlovič.

Za Luko je bilo lansko leto leto izjemno uspešno. Po nerevidiranih podatkih je ustvarila 309,4 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 38 odstotkov več kot predlani. Rast je družba lani zabeležila na vseh blagovnih skupinah, postavili pa so tudi dva rekorda - pretovorili so milijon kontejnerskih enot in 800.000 avtomobilov.


Najbolj brano