Bo kampus le zrasel?

Gradbišče kampusa Livade naj bi po večmesečnem mirovanju v kratkem vendarle znova oživelo. Univerza na Primorskem (UP) je z več podjetji podpisala pogodbe za dokončanje prvega stolpiča. Pred dnevi so s podpisom zapečatili še pogodbo z novim nadzornikom, kar bo poleg gradnje pospešilo tudi postopke za poplačilo dolga podjetju Adriaing.

Ob našem obisku pred dnevi so bila vrata gradbišča odprta, na njem pa samo en delavec Foto: Mirjana Cerin
Ob našem obisku pred dnevi so bila vrata gradbišča odprta, na njem pa samo en delavec Foto: Mirjana Cerin

IZOLA, KOPER> Delavci Adriainga so od stečaja glavnega izvajalca GPG na gradbišču opravili največ dela. Univerza že dlje časa zamuja z izplačilom skoraj 160.000 evrov, a so kljub temu razumevajoče vztrajali do januarja, nato pa dvignili roke. Odtlej gradbišče miruje.

Zahteven protokol

Prorektor UP za finance Rok Strašek obljublja, da bo univerza v kratkem poravnala dolg. “Drži, da jim nismo plačali, ampak ne zato, ker bi imeli kake pomisleke oziroma ne imeli denarja, pač pa zaradi protokola za črpanje državnega denarja. Preden izvajalec lahko izstavi račun, mora opravljeno delo potrditi nadzornik,” pojasnjuje. Prejšnjima nadzornikoma sta pogodbi že davno potekli, iskanje novega pa je trajalo več mesecev. Končalo se je pred dnevi s podpisom pogodbe s sežanskim podjetjem Elita I. B..

Dokončanje prvega od štirih stolpičev (namenjen je Centru mediteranskih kultur, deloma tudi študiju biodiverzitete in mediteranskega kmetijstva) bo univerzo stalo približno šest milijonov evrov. Glavnega cilja - dobiti uporabno dovoljenje zanj - jim letos najverjetneje ne bo uspelo doseči. O gradnji ostalih stolpičev pa na UP v tem trenutku ne morejo razmišljati. “Naložba je v celoti vredna med 70 in 85 milijoni. Od ministrstva smo si za letos sprva obetali deset milijonov evrov, zdaj pa se je izkazalo, da bo priteklo le nekaj sto tisoč evrov,” pravi Strašek. Drugi vir denarja je mednarodni projekt Sigma2, a niti ta priliv ne bo zadoščal.

Soncu bodo odvzeli nekaj leska

Še bolj negotova je uresničitev načrtovane gradnje koprskega kampusa Sonce. Ta bo še dražji od izolskega - naložba naj bi stala približno 93 milijonov evrov -, a za zdaj obstaja le na papirju. “UP se temu projektu nikakor ni odpovedala,” zatrjuje Strašek. “Smo v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja. Glede na to, da nam primanjkuje denarja, se bomo poskusili dogovoriti s projektanti, da bi nekoliko prilagodili načrte. Odpovedali bi se, denimo, nadstandardnim materialom ali zelo umetniškemu zunanjemu videzu,” razmišlja prorektor.

ILONA DOLENC


Najbolj brano