Betonski kolos, načrtovan pod Valeto, vznemirja Portorožane

Javna razgrnitev in obravnava dopolnjenega osnutka občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) je krajane portoroške krajevne skupnosti pripeljala domala do vrelišča. Krajani se v večini z njim niso strinjali, seveda pa mu je naklonjen morebiten investitor zasebnik. Občinski uradniki so načrt po črti dolžnosti seveda zagovarjali, a pred sprejetjem si vsekakor želijo soglasje Portorožanov.

Vhod v garažno hišo z avtomobili  bi bil z novega krožišča na vrhu Valete, izhod iz nje pa peš  prek betonske ploščadi in stopnic, od koder je do centra skoraj 600 metrov.   Foto: Vir: Občina Piran
Vhod v garažno hišo z avtomobili bi bil z novega krožišča na vrhu Valete, izhod iz nje pa peš prek betonske ploščadi in stopnic, od koder je do centra skoraj 600 metrov.  Foto: Vir: Občina Piran

PORTOROŽ > Nova garažna hiša pod Valeto, za katero je že prejšnji občinski svet sprejel sklep o pripravi OPPN, naj bi s svojimi 500 parkirnimi mesti vsaj deloma razbremenila središče Portoroža avtomobilske pločevine. Kar je tudi dolgoročna strategija piranske občine - čim več parkirnih mest umakniti v garažne hiše. Še eno napovedujejo v središču Portoroža, kjer je bila včasih tržnica Kaštel. Vendar vseeno vse ni idealno, kot kaže na prvi pogled.

Načrt bo javno razgrnjen še do 19. maja, in sicer v prostorih KS Portorož in v avli občinske palače v Piranu. Do tedaj imajo občani možnost nanj oddati pisne predloge in pripombe, ki jih lahko osebno vpišejo v knjigo pripomb ali posredujejo po pošti na naslov: Urad za okolje in prostor Občine Piran, Tartinijev trg 2, Piran.

Betonski kolos

Po načrtu bi nova garažna hiša ne bila zgolj objekt za parkiranje, temveč tudi 13-nadstropni betonski kolos, kakor ga nekateri že vehementno imenujejo. V njem bi bilo 63 apartmajev, ki bi jim v garaži pripadalo vsaj eno parkirno mesto na stanovanjsko enoto. To pomeni, so povzeli na javni obravnavi minuli četrtek krajani, da bi na voljo ostalo še približno 400 parkirnih mest.

Kar pa jih najbolj razburja, je - tako Portorožan Jakob Čemažar:“Ne verjamem, da bo ta garaža razbremenila parkirišča v Portorožu. Sicer pa gre za razprodajo javnega dobrega v zasebne namene.”

LEA KALC FURLANIČ

Kaj so še krajani povedali na javni obravnavi, lahko preberete v ponedeljkovi tiskani izdaji Primorskih novic.


Najbolj brano