Arheološki ostanki se umikajo gradnji garažne hiše

Upravno sodišče v Ljubljani je zavrglo tožbo piranske OE Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije zoper ministrstvo za kulturo, ki zadeva Muzejski trg v Kopru. Ministrstvo je investitorju načrtovane gradnje izdalo kulturno-varstveno soglasje za raziskavo in odstranitev nekdanjega vodnega zbiralnika.

Sodišče je odločilo, da lahko vodne zbiralnike odstranijo  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Sodišče je odločilo, da lahko vodne zbiralnike odstranijo  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER, LJUBLJANA> Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) se s tem ni strinjal oziroma je želel biti stranka v postopku. Poleg tega je menil, da je tudi zastopnik javnih interesov. Sodišče se s tem ni strinjalo, med drugim pa je tudi ugotovilo, da so navedbe zavoda o kršenju ustavnih pravic neutemeljene, so danes sporočili s koprske občine.

V družbi Mons so nameravali na območju Muzejskega trga zgraditi podzemno garažo, a so med arheološkimi izkopavanji, ki so jih morali opraviti pred načrtovano gradnjo podzemne garažne hiše in poslovno stanovanjskega objekta, aprila 2009 odkrili ostanke srednjeveške bazilike in šest podzemnih cistern za vodo, od tega štiri ohranjene.

Družba Mons, sicer hčerinsko podjetje Kranjske investicijske družbe, je od ministrstva lani dobila dovoljenje za nadzorovano odstranitev cisterne, vendar se je na to odločitev pritožila piranska območna enota ZVKDS. Ker je upravno sodišče zavrnilo predlog za izdajo začasne odredbe, ki bi zadržala odločbo ministrstva, so se v zavodu odločili tožiti ministrstvo.

STA


Najbolj brano