Misija: uživati ob sladkem in okusnem (FOTO)

Ukmarjev trg v Kopru se je danes spremenil v raj za sladokusce in sladkosnede. Kulinarična prireditev Altroke Sladka Istra je s pestro ponudbo jedi in pijač privabila obiskovalce od blizu in daleč. Na več kot 70 stojnicah so lahko preizkušali raznovrstne jedi - vse od čokoladnih izdelkov, mišk in istrskih fritul do morskih dobrot, jedi s tartufi ter alkoholnih pijač lokalne pridelave.

 Foto: Tomaž Primožic/FPA
Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > “Posladkala se bova. Miške, fritule, kroštole so najboljše ob kozarcu dobrega vina,” brez ovinkarjenja pove Koprčanka Maja. S partnerjem Leonom festival sladic obiščeta prav vsako leto. “Že tako se v Kopru ne dogaja veliko, zato rada obiskujeva tovrstne prireditve,” nam še zaupa Koprčanka, pri tem pa se še prešerno nasmeji: “Najina misija danes je - nažirati se s sladkim in okusnim!”

Na dobrote iz Istre pa so se nekateri pripeljali celo iz Štajerske. “Na Sladki Istri sem že večkrat bila in zagotovo se bom še vrnila. Letošnja lokacija, tukaj ob morju, je čudovita, ” sklene Sara iz Celja, pri tem pa se pohvali še z bogatim “izplenom”, ki ga skrbno varuje v platneni vrečki. “Miške, palačinke, bosanske sladice in še druge stvari,” opiše vsebino.

Poleg tradicionalnih tudi nekaj bolj drznih jedi

Obiskovalce je na tokratnem, že 15. kulinaričnem festivalu razvajalo kar 60 ponudnikov. Poleg bolj tradicionalnih jedi, kot so fuži s tartufi, sir in pršut ter slastni koprski krofi, so jim postregli tudi nekoliko bolj nevsakdanje jedi, denimo palačinke s tartufi in istrsko-azijske specialitete. Kot vsako leto pa so za med šle domače miške in flancati. Zlasti mlajši sladokusci jih obožujejo. “Otroci imajo najraje miške z barvnimi bonboni, starejši obiskovalci pa največkrat naročijo miške z nutelo ali belo čokolado, na katere posujemo drobljene lešnike, pistacijo ali med,” razlaga Mirko Kolar, eden od ponudnikov na prireditvi, ki miške peče že več kot 20 let, recept pa sta mu predali še mama in babica.

Nekatere jedi na festivalu pa so bile nekoliko bolj sezonskega značaja. “Ponujamo fige v refošku, jogurtovo strnjenko, figove rezine, kroštole in razne piškote. Zdaj je čas fig, najboljše jedi pa so narejene s sezonskim sadjem in zelenjavo,” nas poučijo dijaki Srednje šole Izola, katerih stojnica z dobrotami je bila še kako oblegana.

Altroke Sladka Istra letos prvič ob morju

Tradicionalni kulinarični dogodek Altroke Sladka Istra je letos prvič potekal na Ukmarjevem trgu ob morju. Za razliko od prejšnjih let na prireditvi niso prodajali bonov ali žetonov, ampak so lahko obiskovalci z evri plačevali neposredno na stojnicah.

Prireditev je spremljal pester program za otroke z ustvarjalnimi delavnicami, poslikavami obraza in otroškimi predstavami. Obiskovalci so lahko sodelovali tudi v nagradni igri, v kateri so glasovali za naj stojnico. Za glasbeno popestritev je poskrbel Lean Kozlar Luigi.


Najbolj brano