20. Praznik oljk, vina in rib: rekordno število ponudnikov in trajnostno sporočilo

V petek, 31. maja in soboto, 1. junija se na Ljubljansko in Verdijevo ulico ter na Manziolijev trg v Izoli vrača priljubljeni Praznik oljk, vina in rib, ki obeležuje že 20. obletnico. Ob visokem jubileju se bo letos predstavilo rekordno število ponudnikov na kar 50 stojnicah, organizatorji pa pripravljajo še nekaj novosti.

Prihodnji konec tedna se v Izolo vrača priljubljeni Praznik oljk, 
vina in rib. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Prihodnji konec tedna se v Izolo vrača priljubljeni Praznik oljk, vina in rib. Foto: Tomaž Primožič/FPA

IZOLA > Jubilejna izdaja prinaša novo grafično podobo, v kateri se, kot sporočajo organizatorji iz Centra za kulturo, šport in prireditve, “vsebinski elementi grba občine Izola (golobice, oljčne vejice, modre barve Izole) združijo z elementi praznika: oljke, vino, ribe in temu primernimi barvami: oljčno zelena, vinsko rdeča in jadransko modra.”

Poudarek na trajnosti

Letos želijo obiskovalce spodbujati tudi k trajnosti. “Odločili smo se, da bomo zmanjšali količino tiskanih promocijskih materialov. V ta namen bomo na obeh vhodih na prireditveni prostor, torej na začetku Ljubljanske in Verdijeve ulice postavili velika panoja z zemljevidom prizorišča in razporedom vseh ponudnikov. Tako panoji kot vsaka posamezna stojnica bodo opremljeni s QR kodo, s katero bodo lahko obiskovalci preko pametnih telefonov dostopali do spletne strani vsakega ponudnika posebej ter do programa same prireditve,” pravijo na Centru za kulturo, šport in prireditve.

Pet art kant

V sodelovanju s Komunalo Izola bodo postavili tudi pet tako imenovanih art kant, ki bodo obiskovalce usmerjale in spodbujale k ločevanju odpadkov. To so unikatni zabojniki, okrašeni s ponovno uporabljenim odpadnim materialom, ki so jih ustvarili učenci izolskih osnovnih šol. V sodelovanju z Rižanskim vodovodom pa bodo na prireditvi, in sicer na vhodnih točkah postavili pitnike in s tem zmanjšali odpadno plastično embalažo.

Kot običajno, bo osrednji dogodek prireditve v petek, ob 20. uri na Manziolijevem trgu, ko bodo razglasili zmagovalca vsakoletnega izbora Županovega vina in oljčnega olja. Za bogat glasbeni program pa bodo poskrbeli: Klapa Capris, Kompanija Izolana, Nice Price Quartet, Klapa Semikanta, Orkester KD Harmonikarjev, Ikebana, Popr'n'sol, Duo Pertinač, Ante Dupendante, Duo Ajdčao in Zasedba Snežnik.


Najbolj brano