Znanost je lahko smešna, vznemirljiva in dostopna

Še danes popoldne in jutri bo v dvorani osnovne šole Milojke Štrukelj že vpeljani festival znanosti, s katerim skuša Mladinski center Nova Gorica s svojo e-Hišo znanost približati šolajočim se.

Ori Weyl iz Izraela v šovu Dr. Molecule z veliko navdušenja in 
znanstveno natančnostjo prikazuje kemične reakcije, skrivnostne 
fizikalne sile in še veliko več. Foto: Ambrož Sardoč
Ori Weyl iz Izraela v šovu Dr. Molecule z veliko navdušenja in znanstveno natančnostjo prikazuje kemične reakcije, skrivnostne fizikalne sile in še veliko več. Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > Novogoriška hiša poskusov oziroma e-Hiša, ki deluje pod okriljem tamkajšnjega mladinskega centra, si s tem festivalom prizadeva ponuditi javnosti priložnost, da se sreča z znanostjo in znanstveniki od blizu, v sproščenem okolju, ter navdušiti otroke in mladino za naravoslovje in tehniko. Letos ga organizira že šestič, trajal pa bo dva dneva, danes in jutri. Prizorišče je športna dvorana osnovne šole Milojke Štrukelj.

Obiskovalci so v pri vrsti šolarji, za obisk je bilo treba rezervirati brezplačne vstopnice. V dveh dneh jih pričakujejo 2500. Toda če bo danes popoldne in jutri, ko je dogodek odprt širši javnosti, ne le šolam, prišel mimo nenajavljeno, se bodo organizatorji potrudili najti prostor.

Vsekakor ne bo manjkalo stojišč za znanstveni šov Dr. Molecule, ki ga uprizarja Ori Weyl iz Izraela. Z veliko navdušenja in znanstveno natančnostjo prikazuje kemične reakcije, skrivnostne fizikalne sile in še veliko več. Predstava združuje gledališko zabavo z natančnimi znanstvenimi dejstvi. Moto je preprost - znanstveno izobraževanje je smešno, vznemirljivo in dostopno. Po dopoldanski uprizoritvi bo danes predstava na ogled za vse ob 19. uri, jutri ob 10., 11.30 in 13. uri.

Hkrati je vsako uro na sporedu predavanje o vesolju v premičnem plantariju, ki pa sprejme za približno en šolski razred slušateljev. Danes so take predstave za vse ob 16., 17., 18. in 19. uri.


Najbolj brano