Zgodovinski dan za Plačane

Krajani Plač so s 114. glasovi za in z nobenim proti na sinočnjem glasovanju podprli ustanovitev Krajevne skupnosti Plače. Ta se bo, ko bodo izpeljane vse formalnosti, pridružila 26. obstoječim krajevnim skupnostim v Občini Ajdovščina. Pozitivne energije v vasi ne manjka, so poudarili pobudniki ustanovitve in ostali udeleženci zbora občanov, prepričani, da bodo tako še uspešnejši.

 Foto: Alenka Tratnik
Foto: Alenka Tratnik

PLAČE > “Danes je za vas Plače zgodovinski dan. Kar nekaj časa je pobuda tlela in verjamemo, da je zdaj tudi dozorela za ustanovitev lastne krajevne skupnosti. Pobudo utemeljujemo s tem, da bomo kljub dobremu sodelovanju v dosedanji KS Vipavski Križ kot samostojna krajevna skupnost delovali še bolje in bomo za našo vas naredili še več. Vsa sredstva, ki bodo namenjena za delovanje KS Plače, bodo ostala v naši vasi. Naj bo naš slogan: Vsi nismo za vse, eden zna to, drugi kaj drugega, skupaj pa zmoremo veliko,” je na sinočnjem zboru občanov v naselju Plače v imenu pobudnikov ustanovitve Krajevne skupnosti Plače sokrajane nagovoril Ervin Stopar.

Pobudo je že pred časom podprlo 128 volivcev z območja Plač, naklonjen ji je bil tudi ajdovski občinski svet, ki je županu Tadeju Beočaninu naložil sklic zbora občanov. Sinoči se je v domu krajanov, ki je športno, družabno in kulturno središče Plač, zbralo 117 volilnih upravičencev. Po uvodnem pozdravu župana je sledilo glasovanje. Izid ni bil presenečenje. Oddanih je bilo 115 glasovnic, veljavnih jih je bilo 114, prav na vseh pa je bil obkrožen odgovor ZA.

Plačani so v družbi župana Beočanina in Zlate Čibej ter Mojce Božič iz občinske uprave razglasitev rezultatov glasovanja pozdravili z navdušenim aplavzom, sledila pa je zdravica s šampanjcem.

Stopar je po glasovanju povedal še: “Odločitev je bila dobra in verjamem, da bomo lahko s skupnimi močmi in z idejami vseh krajanov še nadgradili to vas. V odcepitev smo šli sporazumno, o zdaj že skoraj nekdanji krajevni skupnosti Vipavski Križ nimamo slabega mnenja, v tej odcepitvi pa vidimo nove priložnosti. O konkretnih nalogah še nismo razmišljali. Zdaj si bomo vzeli čas, malo zadihali in potem staknili glave, za mnenje vprašali mlade in starejše in do lokalnih volitev skupaj pripravili načrte.”

Sovaščanka Suzana Valič pa je dodala: “Volja je, rokave znamo zavihati, to smo dokazali že v preteklosti. Če bomo vsi za, tako kot smo bili danes, bo v vasi še kaj videti.”

Župan je novi krajevni skupnosti zaželel srečno pot in dodal: “Verjamem, da bo v prihodnje vsaj tako povezana, kot je danes, in da boste s tem, ko ste danes izrazili voljo za ustanovitev lastne KS še bolj zadovoljni. Podpiram vaše ideje in aktivnosti.”

Kot je še napovedal, bo občinski svet konec maja odločal o spremembi statuta občine, v katerem bo kot 27. krajevna skupnost v občini napisana tudi KS Plače. V prihodnjih mesecih pa bodo uskladili še vse ostale akte, da bodo lahko Plačani na jesenskih lokalnih volitvah izbrali vodstvo KS.


Najbolj brano