Zbirajo stara pisma, ki so jih napisale ženske

Če doma hranite pisma, ki so jih ženske iz vaše družine napisale v obdobju pred koncem druge svetovne vojne, ste med tistimi, ki lahko novogoriški univerzi pomaga uresničiti zanimiv projekt.

Stara pisma bodo objavili na spletnem portalu, da bi tudi širša 
javnost prek njih spoznala, kako so ženske nekoč živele in 
čustvovale. Foto: Univerza v Novi Gorici
Stara pisma bodo objavili na spletnem portalu, da bi tudi širša javnost prek njih spoznala, kako so ženske nekoč živele in čustvovale. Foto: Univerza v Novi Gorici

NOVA GORICA Fakulteta za humanistiko Univerze v Novi Gorici je v sodelovanju z Goriškim muzejem in Društvom za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink zasnovala projekt Digitalizacija kulturne dediščine Primork in Notranjk. V projektu, ki ga financirajo evropski socialni skladi in ministrstvo za izobraževanje, sodeluje deset študentk in študentov z različnih področij. Zbirajo pisma iz preteklosti, ki so jih napisale ženske iz Primorske in Notranjske.

Kot pojasnjuje vodja projekta dr. Katja Mihurko Poniž, bodo to zapuščino digitalizirali in jo objavili na spletnem portalu, kjer bo dostopna javnosti in bodo v pomoč za nadaljne raziskave. “Pisma so pomemben vir, iz katerega lahko razberemo, kako so ljudje v preteklosti živeli in čustvovali. Zgodovina vsakdanjega življenja žensk je bila dolgo depriviligirano področje raziskovanja, zato so številni zgodovinski viri še neobdelani,” pojasnjuje.

Če ima kdo doma pismo svoje babice, tete ali druge sorodnice, napisano pred koncem druge svetovne vojne, in ga je pripravljen deliti z javnostjo, ga lahko fotografira ter sliko skupaj s prepisom vsebine pošlje na naslov info.fh@ung.si.


Najbolj brano