Zaradi ukinitve postajališč je ljudem prekipelo

Šolarji štirih zaselkov med Godovičem in Idrijo in njihovi starši so šele ob nakupu šolskih vozovnic izvedeli, da so njihovi zaselki ostali brez avtobusnih postajališč. Ker je še zadnjega avgusta avtobus na njih ustavljal, so upali, da DRSC ne bo uveljavil odločbe. A jo je prav na prvi šolski dan. Zgroženi in ogroženi krajani so odločeni braniti svojo varnost z vsemi sredstvi.

V Logu je dovolj prostora za postajališče, celo več kot v Godoviču, a so ga vseeno ukinili
V Logu je dovolj prostora za postajališče, celo več kot v Godoviču, a so ga vseeno ukinili 

GODOVIČ> Opozorila Direkcije RS za ceste (DRSC), da avtobusna postajališča v vseh štirih zaselkih med Godovičem in Idrijo ne omogočajo varnega ustavljanja avtobusov, so stara nekaj let.

Z odločbo niso bili seznanjeni

Gre za za zaselke ob državni cesti Keltiki v utesnjeni soteski Zala, kjer prostora ni in ga ne more biti v izobilju. Občina je agenciji predstavila več možnosti za ureditev postajališč, a je ta vse zavrnila. Naposled je 30. junija izdala odločbo o njihovi ukinitvi, Direktorat za promet pa jo je prvi šolski dan uveljavil. S tem je neprijetno presenetil in še večji nevarnosti izpostavil približno 300 občanov v zaselkih Log, Jelični vrh, Baraka in Podroteja.

Neprijetna novica jih je pričakala v sredo, ko so svojim otrokom - gre za približno 40 učencev in dijakov - kupovali mesečne vozovnice. Niso verjeli, da bodo postajališča ukinili, saj so avtobusi zadnji dan avgusta v njihovih zaselkih ustavljali kot običajno. Vodstvo občine Idrija jih o ukinitvi ni obvestilo, saj po večletnih pogajanjih z DRSC ni verjelo, da se bo to zgodilo. Občina je osnovnošolcem sicer zagotovila prevoz s kombijem, vsi ostali pa so se morali znajti. Pešačiti pa je ob utesnjeni Keltiki vse prej kot varno.

Kako varno do Godoviča po dveh smrtnih žrtvah?

“Ne gre samo za otroke, pač pa za starejše ljudi. Iz Loga v Godovič in obratno vodi kilometer državne ceste, za katero je znano, da ponuja zadnjo možnost za prehitevanje pred vstopom v sotesko in po njej se divja. Zato sta ob njej že ugasnili dve življenji. Ob cesti ni pločnikov ne javne razsvetljave. Kako naj se ljudje in otroci dan za dnem izpostavljajo smrtni nevarnosti?” je bil zgrožen Jože Rupnik iz Loga.

Če bi prebivalci Loga še lahko preizkušali prometno rusko ruleto do Godoviča, pa so nemobilni ljudje z Jeličnega vrha in Barake ostali odrezani od sveta. Od Godoviča ali Idrije jih loči po pet kilometrov utesnjene in nevarne Keltike.

Avtobusi so na omenjenih postajališčih 30 let ustavljali brez nezgod. Najbolj noro pri birokratskem ukrepu je, se pridušajo krajani, da je vsaj na dveh postajališčih - v Logu in Jeličnem vrhu - prostora za ustavljanje neprimerno več, kot ga je denimo v Godoviču. Tu namreč avtobus v smeri proti Ljubljani ustavlja kar na državni cesti, ljudje pa izstopajo na prometno parkirišče ob nevarnem križišču.

Napovedujejo zaporo ceste

“Poglejte, koliko prostora imamo v Logu za varno ustavljanje avtobusov. Ničkoliko načrtov za ureditev postajališča je bilo že pripravljenih, le storjenega ni bilo nič,” Rupnik pokaže obsežen plato za varno ustavljanje. V četrtek so zato zbrali podpise krajanov in zahtevali takojšnjo povrnitev varnosti z ustavljanjem avtobusov v vseh štirih zaselkih. Včeraj so se z njimi oglasili pri županu Bojanu Severju in jih poslali ministru za promet Patriku Vlačiču.

Občina, ki si je tudi s pomočjo prevoznika Avrigo prizadevala za ureditev postajališč, je precej nemočna. DRSC je dobra štiri leta zavračala vse njene načrte, sama pa ustrezne dopolnitve v prid zahtevani varnosti ni predlagala.

Občina bo znova skušala doseči odlog ukinitve postajališč do sprejema pravilnika o minimalnih pogojih varnosti tam, kjer razmere ne dopuščajo popolne ureditve. Pravilnik je bil aprila že v obravnavi, a ga je DZ zavrnil. Prizadeti ljudje so še napovedali, da se bodo za dosego svojih pravic poslužili vseh sredstev. Ko bodo to lahko storili legalno, bodo zaprli ali vsaj ovirali promet po Keltiki.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano